Režisér Jiří Strach a herci Ivan Trojan a Radoslav Brzobohatý při natáčení filmu BrainStorm (2008) | foto: David Port

Nemohoucí Brzobohatý ožívá, syn Trojan se hroutí

Chytrost, vtip, dojetí, tajemství; to vše obsáhne film BrainStorm, který podle scénáře Marka Epsteina oceněného v autorské soutěži natočil Jiří Strach a v neděli uvede ČT1.

Příběh člověka, jenž se může ve vypůjčeném čase rozloučit v dobrém a důstojně, zdobí černočerný humor a herci v čele s Radoslavem Brzobohatým a Ivanem Trojanem. Hrají otce po mrtvici a syna, který se o něj nerad musí starat. Dík zázračnému léku však nemohoucí pacient ožívá – a syn se hroutí...

Prvoligoví bardi
"Mám ten film hrozně rád, a přitom mi připadá, že na něm nemám vlastně žádný podíl," tvrdí režisér. "Epsteinův text představuje čirou radost, o jaké sní každý filmař, dal se točit rovnou bez úprav. K tomu herci, vesměs velcí frajeři – měl jsem zkrátka pocit, že čím víc bych jim do toho mluvil, tím víc bych to zkazil. Třeba od Ivany Chýlkové mistrovství čekáte, ale překvapila i Tereza Voříšková," jmenuje Strach představitelky Trojanovy exmanželky a dcery. Výškový nepoměr Trojana s Chýlkovou smazal autor scénáře veselým výrokem, že velký herec může hrát i s vysokou herečkou.

Do televizní soutěže dal Epstein dva příspěvky. "Myslel jsem si, že vyhraje spíše ten druhý, ale i ten se bude točit," říká nejžádanější autor dneška. Podle jeho textů vznikly filmy Jiřího Vejdělka Roming a Václav; pro stejného režiséra napsal projekt Signál, pro Vladimíra Michálka příběh Posel, pro Davida Ondříčka detektivku z 50. let Ve stínu koně, za niž dostal jednu z cen Sazky, a pro Stracha pracuje na pohádce Dlouhý, Široký a Bystrozraký. "Rád závodím, výzvy k soutěži mě baví. Teď mám štěstí, ale třeba už to dlouho nevydrží," říká Epstein střízlivě.

Strach mu však věří stejně jako Trojanovi, s nímž už dělal pohádku Anděl Páně či vítěze cen Elsa, televizní drama Operace Silver A. "Trojan je můj kůň, v BrainStormu jsem ho viděl jasně od začátku. Trápilo mě jen obsazení otce, až mě napadl Radek Brzobohatý; pak jsem prošel kupu jiných jmen a zase jsem se vrátil k němu. Je spravedlivé a potřebné, aby prvoligoví bardi měli důstojné role," míní režisér.

Jako pravý film
Brzobohatý nechtěl žádné pomůcky ani vycpávky pro tvář ochromenou mrtvicí. "Jsem herec, tak to zahraju,"  hlásal – a jeho výraz považují za přesný i lékaři. "Ptal jsem se jich, jak mám muže po mrtvici zahrát, a smáli se mi, že prý tak budu za pět let sám vypadat," líčí herec.

Trojan říká, že v Epsteinovi našel "autora svého srdce" – bude hrát i v jeho druhém příběhu z televizní soutěže, jejž má točit Zdeněk Tyc. "BrainStorm propojuje prvky komedie, morality i sci-fi typicky epsteinovskou lehkou rukou," popsal Trojan nedělní novinku. Zdánlivě malou, ale klíčovou roli v ní má Pavel Liška, jehož záhadný kurýr může podle Stracha být "poslem pekla i nebes".

BrainStorm je prvním titulem ČT, který vznikl na nové kompletní technice s vysokým rozlišením, takže vypadá jako film pro kina. Za pár let se v té kvalitě má vysílat už běžně.