Na klasiku televizní festival nelákal, projekce jazzu a rocku byly vyprodané

Portrét lidového zpěváka flamenga Agujetase si odváží hlavní cenu z letošního ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Porota ocenila bezprostřednost a poetičnost tohoto dokumentu, který do soutěže přihlásila francouzská společnost Idéale Audience. Na festivalu, jejž včera uzavřel slavnostní koncert, zaznamenala úspěch i Česká televize, jež za ztvárnění oper Bohuslava Martinů Slzy nože a Podivuhodný let získala Český křišťál.
 Tomuto snímku režiséra Jiřího Nekvasila se dostalo ocenění i od zvláštní studentské poroty, která byla letos ustavena poprvé. Jedno ze tří čestných uznání si pak odnesli tvůrci dokumentu Černobílá v barvě o romské zpěvačce Věře Bílé.
Porota letos musela vybírat hlavního vítěze z více než stovky různorodých a leckdy těžko souměřitelných pořadů, o čemž se také během festivalu podle jejích členů často diskutovalo. "Určitě se budeme tímto problémem nadále intenzivně zabývat," řekl předseda poroty Larry Weinstein.
Festival, který umožnil zhlédnout vybrané produkce široké veřejnosti, se podle jeho ředitele Jiřího Vejvody setkal sice s příznivým, ale nerovnoměrným zájmem publika. "Zatímco projekce v kinech MAT a Evald, věnované hlavně jazzu a rocku, byl y většinou vyprodány, na Žofíně, kde se promítala klasika, účast diváků zůstala přes masi vnější mediální kampaň v podstatě stejná jako loni," konstatoval ředitel. "Je tedy na místě položit si otázky, co je toho příčinou, kde zůstala kulturní veřejnost Prahy a zda kulturní úroveň českého národa není jen mýtem," dodal Vejvoda.