Pomoc kultuře. Vláda dá miliardu na umění zasažené nouzovým stavem

  14:51aktualizováno  16:45
Vláda kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní miliardu. Pro nezávislé umění z toho půjde 440 milionů Kč, kultura v regionech dostane 300 milionů. Dalších 30 milionů korun půjde na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (28. srpna 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Celkem vláda schválila na mimořádná opatření v kultuře 1,07 miliardy korun. V tiskové zprávě to sdělil tiskový odbor ministerstva. Dotační programy, ve kterých bude resort podporu poskytovat, se vyhlásí v řádu týdnů.

Hlavním cílen navržených opatření je podle ministra Lubomíra Zaorálka zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková a nemá tedy žádné finanční rezervy. „Touto pomocí chceme udržet síť divadel, muzeí, galerií nebo orchestrů ve všech regionech. Všem těmto institucím současný zákaz činnosti způsobil zásadní výpadek příjmů a potřebují tak pomoci s provozními náklady,“ uvedlo ministerstvo kultury.

Největší podíl ze sumy, kterou Zaorálek pro svůj resort získal, je 440 milionů korun na podporu živého umění. Mělo by se o ni navýšit letošní grantové řízení v programu Kulturní aktivity pro projekty těch pořadatelů, které nemají vlastního zřizovatele a jejichž projekt se nebude moci minimálně do 30. června uskutečnit. Opatření se týká tance, divadla, hudby, výtvarného umění, včetně malých nakladatelů, a o podporu nyní budou moci žádat organizace, které byly alespoň jednou za poslední tři roky (2018 až 2020) úspěšné v dotačním řízení ministerstva.

Příspěvkové organizace ministerstva kultury mají výpadky z výnosů v průměru téměř 42 milionů korun týdně. „Z toho důvodu 300 milionů, které ministerstvo kultury obdrželo před pár týdny v rámci změny zákona o státním rozpočtu, bude stačit pouze do poloviny května. Proto je třeba posílit provoz příspěvkových organizací ministerstva kultury o dalších 300 milionů korun, aby se odvrátila hrozící platební neschopnost těchto organizací,“ uvedlo ministerstvo ve čtvrtek.

První krok k naději

„Je to krok k podpoře kultury a umění, které budou situací velmi zasaženy. Je to první krok k naději, že kulturní aktivity, na nichž je postavena naše identita, budou pokračovat. Věřím, že situaci společně se státem, obcemi, kraji i sponzory zvládneme a budeme znovu oslovovat diváky, morálně silnější o hodnoty, které máme příležitost si uvědomit,“ reagoval na zprávu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Poslední část balíčku je určena pro kulturní instituce, které nezřizuje stát, ministerstvo je ale také každoročně v grantech podporuje. Stát jim nyní také přidá, pokud se na podpoře budu podílet právě také jejich zřizovatelé, tedy kraje či města, řekl Zaorálek.

O podporu budou moci žádat divadla či orchestry, které jsou trvale zařazeny do Programu státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů. O podporu mohou požádat i regionální muzea a galerie, pokud jsou jejich sbírky zařazeny v Centrální evidenci sbírek a jsou zpřístupněny veřejnosti. Celkově na tuto podporu získalo ministerstvo kultury 300 milionů korun.

Konečně se něco děje

„Studio Hrdinů této podpory využije rádo. Je ale samozřejmě zásadní, jak bude dotační řízení probíhat a kdy,“ uvedla za menší pražskou scénu Madla Zelenková. „Pokud ministerstvo dotační program spustí ve chvíli, kdy skončí nouzový stav a my budeme moci znovu hrát, tak začne velmi těžká a usilovná práce na tom zbavovat naší veřejnost silně zakořeněného strachu a přesvědčovat je, aby šla do divadla. V takový čas si nedovedu představit, že divadlo s tak úzkým týmem jako jsme my, vyčlení dva pracovníky pro složitější grantovou žádost. Vyvineme však maximální snahu zvládnout oboje,“ dodala.

„Budeme postupovat podle doporučení Asociace profesionálních divadel ČR, jejímiž členy jsme,“ uvedla za Městská divadla pražská Lucie Korbeliusová. 

„Na úvod bych jen pro kontext uvedl, že Německo už před dvěma týdny uvolnilo 50 miliard eur na podporu kulturních akcí, což je dost neporovnatelná částka, z níž jsem si musel sednout,“ reagoval na zprávu zakladatel a pořadatel festivalu Metronome Prague David Gaydečka. 

„Ale každopádně je dobře, že vláda a ministerstvo konečně začalo něco dělat, po měsíci dohadů,“ pokračoval s poznámkou, že jej zaráží, že o dotaci si mohou zažádat jen subjekty, které už v minulosti žádost o dotaci podaly a byly úspěšné. „Znamená to, že kdo se z nějakých důvodů žádosti o čerpání dotace vzdal, ať už nechtěl, nevěděl jak na to, nebo mu to třeba přišlo nefér a nechtěl zatěžovat státní rozpočet, má smůlu? To by asi nebylo úplně dobré a mohlo by to vyvolat dost zlé krve,“ uvažuje Gaydečka.

„Je to složitější právní rámec a rád bych apeloval na vládu, aby se tím začala hlouběji zabývat. Buď jak buď, investice do kultury je potřebná. Je to sice velká suma, ale může pomoci od deprese, do které by společnost mohla upadnout,“ dodal.

„Symfonický orchestr hl. m. Prahy není přímo závislý na zdrojích ministerstva kultury. Je ale zřejmé, že kultura - jako sféra s vysokým podílem umělců na volné noze a současně sféra, jejíž aktivity budou v plném rozsahu obnoveny az mezi posledními - si bude vyžadovat vehemenci při hledání mimořádných zdrojů,“ uvedl ředitel orchestru Daniel Sobotka 

„Sázím na slova pana ministra, který chce, aby muzikanti zůstali muzikanty, herci herci.... Snad zafunguje také vzájemná solidarita v rámci trojúhelníku kultura - publikum - komerční sféra, kterou politici podpoří...,“ dodal. 

„Jsem rád, že více než jedna třetina objemu dotačního balíčku jde na podporu skupin a umělců v nezávislém sektoru. Je to nutné pro zachování umělecké diverzity,“ uvedl pak ředitel Paláce Akropolis Petr Boháč. „Musíme si všichni počkat, jak budou definovaná pravidla pro samotné čerpání. Palác Akropolis, bude-li moci čerpat, určitě to udělá, protože každý měsíc počítáme velké finanční ztráty. Na druhou stranu cítíme, že naši příznivci a partneři nás stále podporují, což je pro nás nadějí, že to vše zdárně přečkáme,“ doplnil.

Autoři: ,

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...