Z filmu Avengers: Infinity War

Z filmu Avengers: Infinity War | foto: Falcon

Kina odolávají Netflixu. Americké sály zažily nejlepší léto dvacetiletí

  • 7
Poslední víkend hollywoodského léta, které tradičně uzavřel americký svátek Labor Day, završil letošní úspěšnou sezonu kin. Odhaduje se, že severoamerický trh od konce května do začátku září vynese na vstupném 4,3 miliardy dolarů, o 14 procent víc než loni, kdy léto zůstalo pod čtyřmi miliardami.

Celoroční náskok proti loňsku zatím činí bezmála deset procent, srpen díky nečekaně populární komedii Šíleně bohatí Asiati narostl skoro o třicet procent. Ovšem analytici varují, že září naopak přinese meziroční pokles, protože podle nich neobsahuje žádný potenciální masový hit.

Každopádně kina Spojených států a Kanady zažila nejlepší léto za posledních dvacet let a prokázala svou odolnost i v éře streamovacích služeb jako Netflix. Hlavními tahouny byli animovaní Úžasňákovi 2 a komiks Avengers: Infinity War, přidal se rovněž Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Fallout, který nyní dobývá Čínu.

Nepotvrdily se ani hrozby, že prázdninovým tržbám uškodí zámořská novinka nazvaná MoviePass, což je cenově zvýhodněná předplatitelská karta. Nicméně její původně širší nabídka se nyní omezuje na tři snímky za měsíc; současně však podobných systémů předplatného přibývá.

Díky vydařenému „horkému americkému létu“, jak se období oddechově laděných premiér přezdívá, zvyšují odborníci své předpovědi pro celý rok - třeba Leo Kulp ze společnosti RBC Capital Markets očekává za letošek nárůst o pět procent. Ovšem současně přiznávají, že podstatnou roli sehrála také zvyšující se cena vstupenek.

Nyní záleží na podzimní kolekci, která zahrnuje jak případné oscarové kandidáty včetně příběhu astronauta První člověk či nové verze hudební romance Zrodila se hvězda, tak sázky na rodinnou podívanou typu Mary Poppins se vrací.