James Blunt

James Blunt | foto: Ticketportal

Český lev, Andělé, Febiofest či Bluntův koncert. Ohrozí je koronavirus?

  • 10
Nejen velké sportovní akce a nejen v zahraničí zvažují své konání kvůli šíření koronaviru. Také pořadatelé tuzemských kulturních událostí se připravují na možná omezení. Už v pátek se má konat koncert Jamese Blunta a v sobotu udílení filmových cen Český lev.

Jako první pocítil dění kolem koronaviru festival dokumentů Jeden svět, který začne ve čtvrtek. “Z vlastní iniciativy návštěvu odvolal režisér filmu Zazpívej mi Thomas Balmes, který má ženu a malé dítě, my jsme zrušili příjezd dvou hostů z Itálie, zástupců tamních přehlídek,“ sdělila za Jeden svět Gabriela Gálová.

„Pokud státní orgány vydají pokyn k rušení koncertů, divadelních představení, promítání kin či kongresů a omezí veřejnou dopravu, budeme po konzultaci s Českou televizí zodpovědně reagovat,“ vzkázala Česká filmová a televizní akademie, jejíž výroční ceny Český lev vysílá ČT v sobotu v přímém přenosu.

Ani putovní festival Febiofest, jehož pražskou část zahájí 19. března česká premiéra filmu Agnieszky Hollandové Šarlatán, zatím na svých plánech nic nemění.

 „Pokud by úřady omezily provoz kin, tak samozřejmě se přizpůsobíme okolnostem, ale doposud vidíme jediné riziko v tom, že by nemohli přiletět někteří zahraničí hosté, zejména z Asie,“ uvedl ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Pokud jde o předávání hudebních cen Anděl 2020, i to by se mělo odehrát podle plánu, tedy 31. března v pražském prostoru O2 universum. O případných změnách budou pořadatelé informovat.

Konat by se měl i koncert Jamese Blunta v pátek v pražské Tipsport Areně. Pořadatelé zatím žádné zrušení ani omezení neohlásili, avšak rovněž vyčkávají, zda vláda schválí zákaz či omezení veřejných akcí s počtem návštěvníků nad tisíc. 

V zahraničí už vlna zákazů vypukla. Například Francie oznámila, že kvůli obavám ze šíření koronaviru se letos neuskuteční knižní veletrh Livre Paris, jenž se měl konat od 20. do 23. března. Ruší karneval v Annecy a zavírá pařížské muzeum Louvre.

Posun termínu oznámil rovněž mezinárodní festival dokumentů v Soluni,  a to z původního březnového termínu na přelom května a června. „Bezpečí štábu, diváků a hostů je pro nás nejvyšší prioritou,“ oznámili pořadatelé své rozhodnutí po dohodě s řeckým ministerstvem kultury a sportu.

,