Obsluhoval jsem anglického krále

Obsluhoval jsem anglického krále - Snímek z natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále | foto: © AQS - Martin Špelda

Kina hlásí dobrý rok, tržby vylepšují české filmy

  • 1
Česká kina letos zatím mají úspěšný rok. V prvním pololetí přišlo 6,674 milionu diváků, což je o zhruba tři čtvrtě milionu více než za stejné období loni.

Díky vyšší návštěvnosti vzrostly za prvních šest letošních měsíců tržby kin meziročně o 95,5 milionu korun na bezmála 637 milionů korun. Informovala o tom dnes Unie filmových distributorů.

Češi letos chodí do kin hlavně na české snímky. Například Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových měly do konce června na kontě už 1,1 milionu návštěvníků a tržby přesahující 112 milionů korun.

Vratné lahve měly premiéru v březnu a jsou po šesti letech prvním českým filmem, který překročil hranici jednoho milionu diváků v domácích kinech. Naposledy se to podařilo právě Janu Svěrákovi s filmem Tmavomodrý svět, který vidělo 1,196 279 diváků.

Film režiséra a scénáristy Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále od premiéry loni v prosinci vidělo 828 905 diváků, kteří za vstupné do konce června utratili bezmála 80 milionů korun.

V červnu pak byly v čele návštěvnosti dva americké snímky. Animovaný film Shrek Třetí vidělo od premiéry v polovině června 291 645 diváků a jeho tržby činily 29,3 milionu korun.

Na snímek Piráti z Karibiku - Na konci světa od závěru května přišlo do kin 350 244 diváků a tržby z prodeje vstupenek dosáhly 37,8 milionu korun.

Ředitel distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč odhadl, že by letošní návštěvnost kin mohla být vyšší než v loňském roce. Záležet podle něj bude hlavně na tom, jak atraktivní filmy distributoři v druhé polovině roku nasadí do kin.

"Loni byl podzim trochu ospalý. Vyběhl pouze jeden třísettisícový titul, kterým byla Kráska v nesnázích, a pak tam byla trojice titulů, která udělala přes 200 tisíc diváků," podotkl Bradáč.

Česká kina se již loni vzpamatovala z výrazného propadu návštěvnosti, se kterým se potýkala v roce 2005. Do tuzemských kinosálů v loňském roce zavítalo 11,5 milionu diváků, což bylo zhruba o dva miliony lidí více než v roce 2005.

Vyšší návštěvnost kin se projevila také na jejich tržbách, které loni vzrostly na 1,043 miliardy z 854,485 milionu korun v roce 2005.

Hlavní část tržeb si ukrojila multikina. V pokladnách 19 multikin loni skončilo rekordních 787 milionů korun, což bylo zhruba o 180 milionů korun více než v roce 2005.

Na celkových loňských tržbách tuzemských kin měly multiplexy již více než pětasedmdesátiprocentní podíl. Na návštěvnosti všech tuzemských kin se podílely šedesáti procenty. Ještě v roce 1999 přitom měla první tři tuzemská multikina podíl na celkových tržbách biografů necelých 17 procent.

,