Moje krásná čarodějka

Moje krásná čarodějka - Fotografie z filmu Moje krásná čarodějka (2005) | foto: Falcon

Kidmanové coby čarodějce kouzla nestačí

Milý, úhledný, milý, neškodný, milý, ospalý, milý – a pořád dokola, až se chce nahlas zívat. Takový je film Moje krásná čarodějka s Nicole Kidmanovou v titulní roli, ukázkový příklad, že romantické komedii nestačí jen dobrá herečka, ba ani v případě, že její hrdinka kouzlí na počkání.

Kidmanové se prakticky nedá nic vytknout. Opravdu mile vcupitá na plátno během milého sestřihu drobných kouzel, díky kterým si kupuje a zařizuje dům – aby pak mohla čáry odvrhnout, stát se obyčejnou smrtelnicí a objevit lásku.

Její hrdinka je vlastně rodnou sestrou Saxany alias Dívky na koštěti, té však stačil ke štěstí spolužák, kdežto americká čarodějka loví rovnou v Hollywoodu.

Padne na ješitného herce, jenž se pokouší vrátit se na výsluní v nové verzi legendárního seriálu. Za partnerku, která jej před kamerou nezastíní, si zvolí právě naivní začátečnici, aniž tuší, že by jej lusknutím prstu mohla proměnit  třeba v  králíka.

Zatímco však Saxana takhle přivedla na svět celou králíkárnu a krávu nádavkem, hrdinka Kidmanové efektními kouzly šetří. Vyžívá se spíše v čarodějných nápojích lásky, jež kuchtí její mile popletená tetička, v debatách s mile potrhlými kamarádkami a ve sporech s tatínkem, kterého představuje výjimka více než milá, noblesně cynický Michael Caine.

Okamžiky, kdy se dceři zjevuje na etiketách krabic a plechovek v supermarketu, patří k nejhezčím žertům celého filmu.

Naopak tak krystalického protivu, jakého představuje čarodějčin nápadník Will Ferrell, aby pohledal – a mužnou přitažlivost v něm může najít jen slečna z nadpřirozeného světa, odkázaná dosud pouze na trpaslíky, zlobry a vlokodlaky. "Vypadáte zbídačele, to mě dojímá," cukruje Kidmanová mile, Ferrelll zase mile hýká, když odhalí její kvality, jenže skutečné jiskření mezi nimi neexistuje. A všeho, co působí jen mile, má člověk brzy plné zuby.

V dobrém slova smyslu milý je totiž hlavně původní slavný seriál, jehož ukázky se ve filmu objevují. Ovšem potíž tkví v tom, že jak onen původní černobílý sitkom, tak jeho nová verze, kterou tu hrdinové natáčejí, jsou i v pouhých útržcích vtipnější než romance, která je obklopuje.

Neboť původní televizní pohádka o očarovaném muži a jeho kouzelné manželce má orginalitu, fantazii a styl, kdežto film, který ji nyní obaluje, právě tyhle tři klíčové přísady postrádá.

A poučkami, jak se může moderní žena prosadit, je sotva nahradí. V žánru romantické komedie určitě ne.

 

,