Zdeněk Svěrák při natáčení pořadu Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže

Zdeněk Svěrák při natáčení pořadu Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže | foto: ČT

Karel Čapek, Hugo Haas, Zdeněk Svěrák a Jára Cimrman se sejdou na Strži

  • 1
Ondřej Kepka s Památníkem Karla Čapka ve Staré Huti připravili k 60. výročí otevření spisovatelova památníku dokument Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže, který Česká televize uvede v premiéře na První svátek vánoční.

Kepka ve filmu navazuje na svůj dlouholetý zájem o život a dílo Karla Čapka, kterého považuje za „ největšího filozofa obyčejného života“. Vánoční novinka volně navazuje na dokument téhož režiséra Strž 2013.

S ředitelem Památníku Karla Čapka Zdeňkem Vackem mapuje Kepka pomocí dochovaných dobových fotografií a filmů konkrétní místa Strže i okolí a srovnávají současnost s minulostí.

Z natáčení dokumentu Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže - Ondřej Kepka

Poprvé se tu objeví unikátní, nedávno objevené záběry spřátelené rodiny Julia a Leopolda Firta, pořízené ve 30. letech přímo na Strži, na nichž vedle Čapka figurují Hugo Haas či Olga Scheinpflugová.

Ve filmu zaznějí ze záznamu hlasy Hany Maciuchové a Gabriely Vránové, které načetly texty Olgy Scheinpflugové, vystoupí tu také Zdeněk Svěrák s dosud nepublikovanou vzpomínkou, která osvětlí vznik Divadla Járy Cimrmana.

Dokument obsahující též barvité osudy bratrů Firtových odvysílá ČT ve svátečním schématu při příležitosti 85. výročí Čapkova úmrtí, které připadá právě na Boží hod.