Diskuze

Kdo z herců bude jednou legendou? Pár jich nakročeno má, zní od divadla i filmu

„Panečku, to byli tenkrát herci! Kdepak, takoví dnes nejsou.“ Asi jste už tenhle povzdech slyšeli. A pokud jste pamětníci, dost možná jste ho i sami vyslovili. Co je na něm pravdy a co všechno se změnilo ve světě filmu a divadla za posledních několik desetiletí?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Ta legendárnost se často vytvoří i hereckým stylem.

Za první republiky až do 50. let se hrálo ve filmu skoro jak na divadle: velká gesta, dramatická intonace v hlase apod. To má potom člověk dojem, že titulní herec si film tzv. uzme pro sebe a je ho plné plátno. V 60. letech přišlo civilnější herectví, ale pořád tu roli musel herec či herečka utáhnout a dát jí plnou svou energii.

Jenže přišlo nové století a rozmohlo se nám tu jakési neherectví. Nulové emoce, srozumitelnou mluvu vystřídalo tzv. šumlování. Některé TV filmy znějí jak při čtené zkoušce. Když se k tomu připočte další nešvar poslední doby - hlasitá hudba (a to už dokonce i v dokumentárních filmech!) tak jak má potom nějaký herecký výkon zůstat divákovi v paměti?

A to co zmiňují i v článku: některé mizerné scénáře jak od gymnazistů...

Samozřejmě jsou pořád Páni herci a Paní herečky jenom jsou upozaděni v té nadprodukci konfekčních plytkých seriálů

4 0
možnosti
JN

Čistě můj subjektivní odhad na herce, kteří jednou budou příznační pro svou dobu, tedy řekněme pro české herectví po roce 1989.

Herci: Trojan, Donutil, Vetchý, Dušek

Herečky: Melíšková, Geislerová, Stašová, Voříškov

0 1
možnosti
MN

No s Donutilem bych polemizoval, on hrál často takovým jednotvárným stylem. Už jsem slyšel i bonmot: V roli Miroslava Donutila hrál Miroslav Donutil...

Já bych třeba přidal Marthu Issovou, Simonu Stašovou, oba bratry Hádkovy atd.

2 0
možnosti
Foto

J39a25n 44J84a13n62u45l68a

5. 7. 2023 14:24

Dobří herci hrají obvykle v divadlech, kde se rychlokvašky neuživí. Ti, co jsou dnes vidět v seriálech, je často odpad. Dnes je výjimka když se vidí opravdu dobrá komedie, třeba Menšíka a Sováka nikdo nenahradí, proti těm, co se kolikrát točí, je Slunce seno atd. umělecké dílo.

2 3
možnosti
JS

Mě už připadá,že v tomto státě je víc všelijakých umělců než diváků.Hlavně když nebudu nic dělat.To je jejich moto.Zašaškuji před mobilem a je vydělaný.

3 0
možnosti
MB

Tyhle rychlokvašky a legendy ? Haha

2 5
možnosti
Foto

Já bych taky nebyl tak skeptický. Jména, která budou davana za příklad kvality bych viděl určitě Oldřich Kaiser, pan Trojan, Čermák, Meliskova určitě, Geislerová, Cibulková..

4 1
možnosti

Na dnešní herce jsou větší nároky. Neporovnává se generace s generací, ale generace s generacemi. Dřív nebylo kromě TV nebo rozhlasu co dělat. Dneska je tu necenzurovaná konkurence zahraniční tvorby a mnoha dalších aktivit, které s TV, kinem a divadlem soupeří. Ale určitě jsou někteří herci lepší a horší. V každé generaci.

7 2
možnosti
MO

Nejsem nějaký odborník, ale pan Trojan určitě bude patřit do špičky, na kterou si vzpomeneme i mnoho let poté, co už hrát nebude. Dokáže hrát vážné, komické i zcela unikátní role. Od Samotářů, přes parodické jedna ruka netleská, odlehčené Humoresky až po opravdu temné Ve stínu či Šarlatán. A nemá potřebu hrát v telenovelách.

25 0
možnosti
BT

paní Maciuchová např. také hrála v jedné takové "telenovele" - byla snad kvůli tomu horší herečkou? nemyslím si, ty "telenovely" jsou pro herce dnes zárukou pravidelného příjmu, díky kterému třeba mohou vzít i nějakou tu náročnější, ale hůře placenou roli na divadle

2 0
možnosti