Posádka Apolla 11 - Neil Armstrong (vlevo), Edwin Aldrin a Michael Collins

Posádka Apolla 11 - Neil Armstrong (vlevo), Edwin Aldrin a Michael Collins | foto: Profimedia.cz

Filmaři se pustili do životopisu Neila Armstronga

Bylo jen otázkou času, kdy filmaři sáhnou po tak lákavé látce, jakou je biografie slavného astronauta Neila Armstronga. Premiéra filmu The First man je plánována na rok 2010, nyní se dobrušuje scénář i výběr herců a režiséra.

Zprávu o přípravách bezpochyby budoucího kasovního trháku The First Man, jehož scénář vzniká podle Armstrongova životopisu, přinesl hollywoodský magazín Variety.

Knihu, kterou si scénáristka Nicole Perlmanová vzala jako výchozí materiál, napsal historik NASA James R. Hansen, kterému se prý podařilo dostat slavnému astronautovi pod kůži tak, jako nikomu jinému.

Samozřejmě - zfilmovat celou Armstrongovu kariéru muže, který začínal jako testovací pilot a po návratu ze zemské oběžnice se tiše stáhl do ústraní, by vydalo na několik filmů.

Tvůrci si proto logicky vybrali tu nejatraktivnější část. Ovšem nikoli jen kvůli památnému 21. červenci roku 1969, ale také kvůli osobním problémům, jež tehdy Armstronga pronásledovaly.

Kdo totiž detailně nestudoval životopis prvního muže na Měsíci, pravděpodobně netuší, že ve chvíli, kdy se stal díky otisku stopy v měsíční krajině národním hrdinou, byl jeho soukromý život téměř v troskách.

Z Měsíce do ústraní
"Čím blíže byl k Měsíci, tím dál byl od své rodiny," naznačuje scénáristka filmu, který právě teď chystají k natáčení filmová studia Universal.

Navíc po návratu Apolla 11 se Armstrong vrátil zpět k rodině a místo výhod, získané statem národního hrdiny, se soustředil na záchranu téměř rozpadlé rodiny.

K tomu pár let působil jako profesor leteckého inženýrství na univerzitě v Cincinnati a v polovině osmdesátých let předsedal komisi, která vyšetřovala nehodu raketoplánu Challenger.

A mimochodem - právě v těchto dnech startuje pod taktovkou režiséra Nathaniela Kahna natáčení snímku o zmíněné tragédii. Navíc podle scénáře Perlmanové.

Osmasedmdesátiletý astronaut, který má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy, nyní žije v Ohiu, kde byl zapsán do Národní letecké síně slávy. Veřejně nevystupuje a odmítá rozhovory.