Z filmu Rudé boty, který byl vybrán do Cannes

Z filmu Rudé boty, který byl vybrán do Cannes | foto: Aerofilms

Školní filmy od Chytilové přes Svěráka po Dceru jsou k vidění na síti

  • 1
Jako první filmová škola v Evropě spustila pražská FAMU k 75. výročí své existence vlastní platformu, kde zpřístupnila práce absolventů a studentů od počátků po současnost. Na FAMU Films je možné zhlédnout jejich školní díla za měsíční předplatné 80 korun.

Portál zahrnuje slavná jména jako Věra Chytilová, Jan Švankmajer, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková nebo Jan Prušinovský, ale nabízí také nejaktuálnější filmy, mezi nimi Dceru vyznamenanou studentským Oscarem nebo krátké snímky Rudé boty a Příběh hrůzostrašné Eliz, nominované na Ceny filmové kritiky a na Českého lva.

Zatím je v katalogu přes dvě stě titulů, od děl „sklepáckého“ tria Tomáš Vorel, Ondřej Trojan a Milan Šteindler přes rané snímky Věry Chytilové, Drahomíry Vihanové, Karla Kachyni, Filipa Renče, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela a Dušana Kleina až po filmy zahraničních absolventů. Některé, třeba studentské práce Heleny Třeštíkové, budou k vidění vůbec poprvé.

FAMU v kině 02 - Rudé boty

„Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál,“ slibuje Alexandra Hroncová, vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu, na jehož realizaci se podíleli také studující několika kateder. 

FAMU Films vedle snímků posluchačů představuje rovněž videa shrnující principy studia, v nichž vystupují například Petr Jarchovský z katedry  scenáristiky a dramaturgie či vedoucí katedry režie Bohdan Sláma. V plánu jsou tematické kolekce či kurátorské výběry.

Nyní je portál přístupný jen divákům v Česku, ale lze zapnout též anglické titulky, do budoucna se počítá s anglickou verzí. Předplatné činí 80 korun za měsíc, rozvoj portálu lze podpořit také v rámci donátorství a stát se tak členem klubu I Love FAMU Films.