Režisér Michael Moore

Režisér Michael Moore - Michael Moore | foto: Profimedia.cz

Fahrenheit 9/11 smí bojovat o Oscara

  • 7
Přestože byl snímek Fahrenheit 9/11 už odvysílán v kubánské televizi, může usilovat o Oscara. Pravidla soutěže zakazují nominaci filmů, které se v průběhu devíti měsíců po uvedení v kinech objeví na televizních obrazovkách či internetu. Na Kubě ho vysílali v pirátské kopii.

Distributoři a producenti filmu Michaela Moorea ve společném prohlášení ujistili, že nikdy nedali svolení k jeho odvysílání na Kubě.

"Snímek byl v kubánské televizi odvysílán bez vědomí svých distributorů a v neautorizované kopii," sdělil mluvčí americké Akademie filmových věd a umění John Pavlik.

Pravidla akademie zakazují nominaci filmů, které se v devíti měsících po uvedení v kinech objevily na televizních obrazovkách nebo na internetu. To však neplatí v případě, že se takto zveřejnila bez vědomí distributorů pirátská nebo ukradená kopie.

"Kdybychom měli diskvalifikovat všechny pirátsky okopírované filmy, museli bychom je ze soutěže vyřadit všechny," řekl Pavlik k dohadům, které vyvolalo uvedení snímku na Kubě.

Film přináší portrét Bushe jako neobratného politika, který se v roce 2000 dostal k moci údajně neoprávněně. Podle dokumentu zneužil prezident strachu po teroristických útocích z 11. září 2001. Válku v Afghánistánu a Iráku prý vede jako nelegitimní kampaň, která má hlavně vnitropolitické a hospodářské důvody. - více zde

V amerických kinech již Fahrenheit 9/11 jako první dokumentární snímek v dějinách překročil magickou hranici 100 milionů dolarů vybraných na vstupném.

Úspěch slavil také v Německu a Francii, kde dokonce vyhrál letošní filmový
festival v Cannes. V Česku byl v předpremiéře uveden na nedávném filmovém svátku v Karlových Varech. - více zde

,