Maria Grazia Cucinotta

Maria Grazia Cucinotta - 62. filmový festival Benátky 2005 | foto: Reuters

Benátkám vládnou filmy plné hrůzy

Bratři Grimmové, Takeshi’s, Sympatie pro mstitelku - nové filmy plné hrůzných chvil opanovaly letošní ročník uznávaného filmového festivalu v Benátkách.

Snímky z festivalu v Benátkách najdete ve fotogalerii.

"Nehledejte v mém filmu bůhvíjaké hloubky, je to jen film. A že je v něm hořkost? To je mi líto, kvůli divákům, co zaplatili za lístek," komentoval kultovní japonský tvůrce Takeshi Kitano svůj film Takeshi’s, který doputoval na Lido jako překvapení soutěže 62. ročníku filmového festivalu v Benátkách.

Trochu na způsob Felliniho filmu Intervista, ale s mnoha odkazy na vlastní tvorbu, tu Kitano vystupuje ve dvojroli. Jednak jako režisér Pan Kitano i jako jeho méně šťastný dvojník, který se marně snaží získat roli v některém z Kitanových filmů.

Režisér nešetří humorem, ale ani násilím, jak je známo z jeho filmografie. Snímku však chybí poetické kouzlo Ohňostroje, za který si Kitano odvezl v roce 1997 z Benátek Zlatého lva.

Obdobnou výhradu lze vznést vůči dílu korejského režiséra Park Chan-Wooka Sympatie pro mstitelku. Hromadění krutostí občas působí samoúčelně, i když příběh ženy uvězněné za zločin, který nespáchala, a vycházející na svobodu s cílem pomstít se skutečnému vrahovi nepostrádá originalitu. Režisér však diváka svírá v kleštích hrůzy tak silně, že nakonec získá odpor nejen k postavě masového vraha, ale i k tvůrci filmu.

Ve zcela jiném duchu pracuje s hrůzou Terry Gilliam ve snímku Bratři Grimmové, který se natáčel v Česku. Čekat životopisné dílo by mohl jen ten, kdo nezná tvorbu někdejšího příslušníka slavných Monty Python. Gilliam tentokrát zavádí diváky na německý venkov 19. století.

Dvojice Will a Jake Grimmovi (Matt Damon a Heath Letger) putují zpustošeným krajem jako vymítači strašidel, jež podle nich existují jen v myslích vesničanů, ale jimž nakonec musí sami čelit. Pohádkové postavy, kterým vévodí Zlá Královna udržující si mládí krví děvčátek, jsou pro režiséra záminkou k rozvíjení vší jeho fantazie a umu.

Zlatým hřebem filmu je Monica Bellucciová v roli Královny. Známá hvězda tu má nevelkou roli, ale zakládala si na ní tolik, že kufr s nádherným filmovým kostýmem dala poslat do svého apartmá dávno před svým příjezdem na Lido.

Tak jako Bellucciová vzrušují benátské publikum i další domácí hvězdy. Diváci se o ně zajímají skoro stejně jako o ty hollywoodské. Eliah Wood, který přijel představit další v Česku natáčený film Everything Is Illuminated, uváděný mimo soutěž, neušel stejnému obležení fanynek jako vloni v Karlových Varech.

Generaci dvacetiletých ovšem víc zajímá Heath Ledger, který dostal příležitost nejen jako Jake Grimm, ale i jako Casanova v romanticko-komediálním zpracování příběhu o legendárním svůdci. Lasse Hallström, který film natočil, se hájil proti výčitkám, že ve snímku chybí erotické scény. "Co chcete," odpovídal režisér, "když producentem je společnost Walta Disneye."