Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někde tu jsi a potutelně se usmíváš. Národní se loučilo s Postráneckým

  10:22aktualizováno  12:08
V Národním divadle se veřejnost i přátelé naposledy poklonili herci Václavu Postráneckému. Své slovo herci a kolegovi, který zemřel po těžké nemoci 7. května ve věku 75 let, věnovali ředitel Jan Burian a dále herci František Němec či Taťjana Medvecká.

Smuteční hosté přicházeli do historické budovy Národního divadla už od půl jedenácté. Bylo mezi nimi možné zahlédnout i herce Miroslava Donutila, Igora Bareše, Jaromíra Hanzlíka či Marcela Vašinku. „Do hereckého nebe se těžko něco vzkazuje. Ale ať nám tady dole drží palce,“ řekl Postráneckého kolega mimo jiné. Před jedenáctou byla kapacita naší první scény téměř zaplněna.

S úderem jedenácté se rozhrnula opona a odhalila rakev, u které jako první čestná stráž stáli současní herci Činohry Národního divadla, Postráneckého kolegové. Postupně je střídali další. Poklonit se vedle dalších přišli Tomáš Töpfer, Jiřina Bohdalová, Petr Kostka, Simona Postlerová, Zdeněk Maryška, Hana Maciuchová, Vladimír Javorský, Ondřej Kepka nebo František Němec. Nad scénou se mezitím promítaly záběry z hercových divadelních rolí, vzpomínky smutečních mluvčích střídaly úryvky z Postráneckého práce i záznamy divadelních inscenací. V úvodu to byla audioukázka z představení Tři mušketýři.

Jako první si slovo vzal ředitel Národního divadla Jan Burian. „Obdivoval jsem ho jako vynikajícího herce a vždy jsem pozorně poslouchal jeho občanské názory. Byl naprosto nesmiřitelný k něčemu, co má dvojí tvář. Přišla mu hnusná jakákoli zrada,“ řekl v úvodu. „Věřil v lidi, kteří jsou svůj pozemský úděl schopni snášet s vědomím, že něco se povede a něco ne. Režiséři a kolegové se ho báli, byl maximalista,“ pokračoval Burian dále.

Fotogalerie

„Pomáhá mi představa, že tu někde jsi a potutelně se usmíváš, jak se s tím popasuju,“ zahájila svou řeč viditelně pohnutá Taťjana Medvecká a vzpomněla na společné začátky. „Měl jsi zvláštní dar humoru, pro který tě diváci milovali a kolegové se na tebe těšili. Byl jsi skvělý vypravěč a společník,“ řekla dále.

„Byl jsi prostě živel okouzlený kumštem a životem. Spřádal jsi pozoruhodné teorie o divadle a podstatě lidského bytí. Byl jsi nepřehlédnutelný,“ zaznělo z úst Medvecké dále.

Jako třetí před smuteční hosty předstoupil bývalý dramaturg Národního divadla a současný umělecký šéf Mahenovy činohry Národního divadla Brno Milan Šotek. „Já jsem se do toho nehrnul, vybídl mne tvůj syn a můj velký přítel Vilda,“ zahájil mladý tvůrce skoro omluvně svou řeč. „Václave, já jsem si o tobě dlouho myslel, že ses narodil na Moravě. Klamal jsi svojí moravskou povahou, moravsky radostnou i ráznou. Děkuji ti za vše, za celý zvěřinec pražského i brněnského Národního divadla, bylo mi ctí tě poznat,“ řekl Šotek mimo jiné.

Následovala živě zahraná a odezpívaná Postráneckého oblíbená píseň It Might Be You v podání Ondřeje Brzobohatého. Píseň původně natočil Stephen Bishop pro snímek Tootsie, kde Postránecký nadaboval Dustina Hoffmana.

Vezmeš do ruky hlínu a kámen

Promluvil i současný šéf činohry Daniel Špinar, který vzpomněl na společnou práci na těžce vznikající inscenaci Tří sester. „Měl odvahu přistoupit na moje bláznivé nápady,“ řekl a zdůraznil, že, ač ne zcela zdráv, odehrál Postránecký i derniéru představení, což bylo zároveň jeho poslední vystoupení na půdě první scény. „Odešel jsi daleko, už tě nedohoníme, zůstali jsme pozadu, leť spánebohem,“ citoval závěrem své řeči Špinar Postráneckého repliku z této hry.

„Šli jsme s tebou i vedle tebe,“ řekl pak další Postráneckého dlouholetý kolega z první scény František Němec. „Tvořit, to byla tvoje radost a vášeň. Postavit dům, zasadit révu, radovat se s kolegy a přáteli, s rodinou. Já jsem s obdivem sledoval, jak on prověřoval svůj talent ze všech možných úhlů a stran. Nejenom jako herec ale i jako režisér,“ vzpomínal Němec. „Ale myslím, že v skrytu jsi se těšil na chvíle, kdy vezmeš do ruky hlínu a kámen a budeš hníst a tesat,“ řekl dále herec a odcitoval pasáž ze Shakespearových Sonetů, kterou Postránecký Němcovi kdysi v šatně předčítal.

Následovala píseň Zuzany Navarové Andělská, pak už smuteční hosté povstali, aby legendárního herce vyprovodili posledním, dlouhotrvajícím potleskem.

Národní divadlo se rozloučilo s Václavem Postráneckým (15. května 2019).

Václav Postránecký byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí. Pražský rodák se vyučil zámečníkem, v divadle i ve filmu hrál od dětství. Po angažmá v Uherském Hradišti, Brně a Městských divadlech pražských se na začátku roku 1979 stal členem činohry Národního divadla.

V posledních dvou desítkách let se objevil třeba ve Stroupežnického Našich furiantech, Moliérově Pánovi z Prasečkova či v odvážných inscenacích Roberta Wilsona. V roce 1995 dostal divadelní Cenu Thálii za roli Podkolatova v Gogolově Ženitbě.

Výrazně se uplatnil i u filmu a v televizi. Zřejmě nejvýrazněji si ho diváci pamatují jako jednoho z otců v komedii S tebou mě baví svět. Milovníka života a krásných žen si zahrál ve filmu Konto separato, dědečka ve snímku Jak se krotí krokodýli, vinaře v komediích Bobule a 2Bobule. Z televizních seriálů z poslední doby se objevil v sérii Krejzovi, Vinaři nebo Doktoři z Počátků.

Věnoval se také dabingu, za dabingový mužský herecký výkon získal v roce 2005 Cenu Františka Filipovského. Letos ji posmrtně obdrží znovu za celoživotní mistrovství v tomto oboru.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...