Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A přece se točí. Českokrumlovské hlediště přežije, možná přijde o operu

  12:59
Populární Otáčivé hlediště vydrží v zahradě českokrumlovského zámku dalších šest sezon. Otázkou však zůstává, co zde budou moci divadelníci do roku 2025 nabídnout.
Zaplněné otáčivé hlediště v zahradě českokrumlovského zámku

Zaplněné otáčivé hlediště v zahradě českokrumlovského zámku | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Patří mezi nejoblíbenější divadla u nás, přitom dlouhodobě rozděluje veřejnost a politici si ho přehazují už třicet let. Zatímco předchozí ministr kultury Ilja Šmíd začal pracovat na přesunu otáčivého hlediště mimo památkově chráněnou zónu českokrumlovského zámku, jeho nástupce Antonín Staněk vše zarazil a rozhodl o jeho setrvání. Situace se mění téměř s každým ministrem, takže si nikdo netroufá dívat za horizont jedné nájemní smlouvy.

Jisté už však nyní je, že scéna bude fungovat dalších šest let. Zatímco Jihočeské divadlo jako provozovatel točny a České Budějovice jako vlastník konstrukce i zřizovatel divadla zprávu ještě nepotvrdily a zatím počítají se smlouvou do roku 2020, Národní památkový ústav hlásí, že pobyt otáčivému hledišti v areálu zámeckého parku protáhne.

„Máme písemný pokyn od ministerstva kultury prodloužit smlouvu do roku 2025 a ten musíme splnit. Odhaduji, že do měsíce budeme mít smlouvu uzavřenou,“ hlásí za NPÚ ředitel českobudějovické územní památkové správy Petr Pavelec.

Jihočeské divadlo tak sice může dále lákat diváky na originální plenérová představení ozvláštněná technickou raritou, není však jasné, za jakých podmínek. Nejistotu vyvolává letohrádek Bellarie, který dosud slouží nejen jako romantická součást jeviště, ale především jako zázemí každého představení. Při operách zde navíc sídlí hudební těleso.

Nedílná součást zámeckého parku potřebuje nutně opravit, s čímž památkáři počítají v nejbližší době. „Rekonstrukci Bellarie máme vyprojektovanou, počítám, že ji kompletně opravíme. Harmonogram oprav a jejich koordinace s provozem točny bude předmětem jednání,“ uvádí Pavelec a dodává, že Bellarie bude následně sloužit především jako veřejnosti zpřístupněný památkový objekt. Právě to však bude pro divadlo problém.

„Pokud bychom o ni přišli, neměli bychom zázemí pro účinkující a především pro orchestr. Pak bychom nemohli hrát operní představení,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a upozorňuje, že právě díky atraktivitě prostředí často osloví i neoperní publikum.

„Jedno z hlavních poslání točny je popularizovat české operní autory,“ zdůrazňuje. „Ztráta opery by se výrazně odrazila v ekonomické stránce provozu. Jde o nějakých dvanáct milionů na tržbách. Zůstává otázka, zda pak má smysl točnu provozovat,“ říká Průdek.

Samotná točna totiž tvoří důležitý zdroj příjmů Jihočeského divadla. To je příspěvkovou organizací, nevykazuje tedy žádný zisk a zřizovatel by ztrátu musel dorovnat. Právě díky točně patří Jihočeské divadlo mezi nejsoběstačnější příspěvkové organizace u nás. 

Památkáři však opravu rozpadající se Bellarie odkládat nechtějí. „Očekáváme, že začneme v nejbližším možném termínu. Divadlo musí přijít s návrhy řešení provozního zázemí,“ dodává Pavelec. Nyní tedy vše závisí na tom, jak se opravy letohrádku zkoordinují s provozem divadla a zda se vůbec vyplatí zde hrát.

Složité vyjednávání

Průdek obecně vidí v zázemí herců i diváků hlavní problém současné točny. „Jde už o několikáté otáčivé hlediště v řadě, má za sebou nějaký vývoj. Zázemí ale nikoli,“ říká a podporuje, aby se točna přesunula do areálu bývalého zahradnictví, čímž by opticky rozšířila areál zámecké zahrady. Tím by se totiž nejen vyřešila problematika Bellarie a nejasnosti s UNESCO, ale vznikla by možnost postavit zcela novou moderní konstrukci schopnou otáčet se i do sebe podle návrhu původního autora točny Joana Brehmse.

Přípravy této varianty podpořil loni ministr Šmíd, ministr Staněk však architektonickou soutěž letos zarazil a dal přednost rekonstrukci. „Vrátili jsme se fakticky do stavu z roku 2014, kdy bylo dohodnuto, že otáčko zůstane na svém místě. To bylo stvrzeno na jednání s ministrem Staňkem a město písemně deklarovalo, že se závazku soutěže nezříká,“ hlásí za České Budějovice zastupitel a bývalý primátor Juraj Thoma (HOPB), který se problematikou dlouhodobě zabývá.

Sám podporuje rekonstrukci točny na stávajícím místě. „Nebyly vyřešeny majetkové vztahy, nebyla dosažena dohoda na nové podobě územního plánu Českého Krumlova a podle mne by byl významně ohrožen i marketingový potenciál otáčka, protože by se fakticky ocitlo mimo zahradu i mimo areál zapsaný v seznamu UNESCO,“ uvažuje Thoma nad přesunem. „Která varianta by byla dražší, se však neví, protože se ani jedna nedostala do takové fáze,“ upozorňuje Průdek.

České Budějovice nicméně dosud novou soutěž na rekonstrukci stávající scény nevypsaly. Končící zmatky okolo ministra kultury rozhodně nepomáhají.

„Zatím vždy platilo, že co ministr kultury, to jiný názor. Nejde vypsat mezinárodní soutěž – při všech organizačních a finančních nákladech – bez jistoty, že doběhne do konce a neskončí fiaskem a utracením veřejných peněz bez jakéhokoliv výsledku, o ostudě nemluvě,“ uzavírá Thoma. „Největší problém je v tom, že jde o politické rozhodnutí. A jeho realizace leží daleko za horizontem mandátu těch, kteří rozhodují,“ přitakává ředitel divadla.

Českokrumlovské točně tak začíná další nejistá sezona. Diváci se nicméně mohou příští léto těšit na dvě premiéry. „Jedna bude v režii Petra Zelenky o Leonardu da Vinci. Druhou chystá Petr Forman,“ slibuje Průdek.

  • Nejčtenější

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  18:41

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Povolání textař už dneska prakticky neexistuje, říká Michal Horáček

12. května 2024

Premium Textaře Michala Horáčka známe především jako část tandemu Hapka & Horáček a kvůli písním jako...

Jak získal Sheerana, Reevese i o velkých plánech. Šéf Rock for People vypráví

11. května 2024

Premium Do Česka už přivezli hvězdy jako Green Day, Slipknot nebo Muse, což jim zásadně zvedlo návštěvnost....

Nejulítlejší filmový hit roku. Po jezerní příšeře se hlásí násilničtí bobři

11. května 2024  15:31

Černobílá šílenost, jak tuzemští distributoři přezdívají snímku Stovky bobrů, si buduje kultovní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...