Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otáčivé hlediště má zůstat v krumlovské zámecké zahradě, řekla komise

  14:45aktualizováno  17:43
Otáčivé hlediště zůstane v zahradě českokrumlovského zámku. Doporučila to komise ministra kultury. Současná podoba točny v barokní zahradě léta vadí památkářům. V parku má vyrůst nové hlediště na stejném místě. O jeho podobě rozhodne architektonická soutěž.
Otáčivé hlediště v zámecké zahradě v Českém Krumlově

Otáčivé hlediště v zámecké zahradě v Českém Krumlově | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Současná konstrukce otáčivého hlediště svým vzhledem a umístěním už více než dvacet let narušuje barokní zahradu a ohrožuje i členství Českého Krumlova na prestižním seznamu UNESCO.

Komise složená ze zástupců státu, města, kraje i památkářů dnes přijala návrh ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a doporučila, aby hlediště zůstalo umístěno v barokní zahradě.

Spor o setrvání či přesunutí točny se řeší léta. Ještě před půl rokem Staňkův předchůdce Ilja Šmíd (za ANO) uvažoval o variantě, že by se otáčivé hlediště přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že by točna měla zůstat v zámecké zahradě.

„Jsem velmi rád, že jsme se s komisí shodli v pohledu na další budoucnost unikátního otáčivého hlediště,“ sdělil ministr kultury Staněk.

Po úterním jednání na ministerstvu kultury se komise přiklonila k návrhu zachovat točnu v zámecké zahradě a v tomto duchu nechat zpracovat v soutěži architektonické řešení na vybudování nové konstrukce otáčivého hlediště.

„O tom, kdy bude vypsaná soutěž, budou rozhodovat orgány města, respektive rada města, až se sejde skupina k soutěži. Kdy se tak stane, nedokážu říct. Za poslední čtyři roky se toho moc neudálo. Pro nás je podstatné, že to, co jsme dopředu tušili, se potvrdilo - tedy doporučení ministerstva kultury zanechat otáčivé hlediště v prostoru, kde se nachází. Jakékoliv vysunutí hlediště ze zahrady znamená zničení genia loci. Lidé tam chodí kvůli tomu, že tam je scenérie, jaká je. V okamžiku, kdy to bude někde za plotem, to může být klidně v Českých Budějovicích, nebo kdekoliv jinde,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

Podotkl, že on sám není členem pracovní komise. „Za město tam jsou náměstkové Juraj Thoma a František Konečný. Komise ale svolaná není. Čekalo se možná i na toto stanovisko ministerstva kultury. Jaký bude další časový harmonogram, nedokážu říct. Určitě se komise nesejde v řádu týdnů a pochybuji, že to budou jednotky měsíců,“ doplnil primátor, který doporučení komise ministra kultury vítá.

Náklady na vybudování nového otáčivého hlediště zaplatí České Budějovice jako vlastník konstrukce.

V rozpočtu má město vyčleněny peníze na architektonickou soutěž. Na samotnou stavbu nové točny, která se pohybuje v řádu stamilionů korun, ale finance nemá.

„Je to politické rozhodnutí, které nechávám bez komentáře,“ řekl ČTK ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, který se přiklání k variantě točny v novém divadelním traktu zámecké zahrady. „Tam by bylo nové hlediště i s odpovídajícím zázemím. Mohli bychom navýšit kapacitu až na dvojnásobek, to je 1 200 míst,“ přiblížil Průdek před časem v rozhovoru pro MF DNES.

Z rozhodnutí byl překvapený i starosta Krumlova Dalibor Carda. „Zastavili jsme změnu územního plánu, začali jsme řešit prodloužení zahrady. Jsme připraveni reagovat na požadavek komise, když pan ministr vyřídí v Paříži, že tohle, tohle i tohle je v pořádku,“ uvedl.

Komise ministra kultury také doporučila, aby Národní památkový ústav jako správce zámeckého areálu na základě žádosti Českých Budějovic prodloužil dobu nájmu pozemků a prostor nezbytných pro provoz divadelních představení na otáčivém hledišti do roku 2025.

„Rozhodnutí ministerstva kultury ve věci otáčivého hlediště nebudeme komentovat,“ dodala pro MF DNES Jana Hartmanová, mluvčí Národního památkového ústavu.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově a představení Rusalka (16. 11. 2015)

16. listopadu 2015

Už čtvrtá konstrukce otáčivého hlediště začala vyrůstat v zámecké zahradě na konci 80. let minulého století. V roce 1992 však vydalo ministerstvo kultury závazné rozhodnutí, v němž nesouhlasilo se stavbou.

Přesto byla scéna dokončena a od té doby má dočasné kolaudační rozhodnutí, které se neustále prodlužuje.

Otáčivé hlediště každý rok navštíví okolo 55 tisíc diváků z celé republiky i zahraničí. Tržby ze vstupného jsou významným zdrojem pro Jihočeské divadlo, které zde hraje představení.

Historie otáčivého hlediště

Poprvé se na něm diváci povozili před 60 lety. Přes 20 let je předmětem sporu mezi památkáři, politiky i diváky. Jak šel čas s otáčivým hledištěm?

Červen 1958: V zahradě se objevuje malé otáčivé hlediště. Unese 60 diváků a jeho autorem, stejně jako dvou dalších, je scénograf Joan Brehms. Diváci si v nevšedním prostředí užívají hru Ztracená tvář.

1959: Vzniká scéna pro 400 diváků. Pohánějí ji vojáci i dobrovolníci. Před hledištěm inscenuje režisér Otto Haas s Brehmsem Jiráskovu Lucernu. Z původních tří představení je nakonec 23 a zhlédne je celkem 9 373 diváků.

1960: Hlediště rozšiřuje kapacitu na 550 míst. Je zabudované do země a poháněné elektromotorem.

1988: Dosluhuje třetí podoba hlediště. Okresní výbor komunistické strany si vymiňuje dozor nad novou stavbou. Krumlovský stavební úřad ji schvaluje, nevyžádá si však povinné stanovisko ministerstva kultury. Otec točny Joan Brehms s podobou nové scény nesouhlasí. Vadí mu i odstřel skály.

1992: Centrum Krumlova je se zámkem a barokní zahradou zapsané na seznam UNESCO. Dokument o točně a její stavbě v parku mlčí. V té době už jsou před letohrádkem Bellaria vyhloubené základy.

1993: Ministr kultury Jindřich Kabát zamítá svým rozhodnutím žádost o souhlas se stavbou točny. V parku přesto vyrůstá nové 650tunové hlediště pro 644 diváků. Městský úřad v Krumlově vydává kolaudační rozhodnutí: stavba točny je dočasná na pět let. Dočasnost se dodnes prodlužuje a od té doby se táhnou spory. Několikrát zazní z centra UNESCO výzva k urychlení řešení problému. Hrozí i zařazení Krumlova na seznam památek v ohrožení.

2017: Komise pro otáčivé hlediště se shoduje na rozšíření zahrady, kde má být nové hlediště i se zázemím. O podobě rozhodne architektonická soutěž, kterou vypíše Město České Budějovice jako majitel konstrukce. NPÚ jako vlastník pozemku prodlužuje nájem do roku 2020.

2019: Komise ministra kultury doporučila, aby otáčivé hlediště zůstalo v zámecké zahradě. O podobě nové scény má rozhodnout architektonická soutěž.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bouřku u Budějovic mělo doprovodit gustnado. Ukázalo se, že šlo o tornádo

7. května 2024  12:13,  aktualizováno  14:59

Pondělní odpolední bouřka znamenala pro České Budějovice silné srážky. Voda zatopila silnice i...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Muž chytil chráněnou vydru a choval ji ve výběhu u chatky, hrozí mu vězení

7. května 2024  16:03

Chráněnou vydru říční si v přírodě chytil muž z Českobudějovicka a pak ji choval u své chatky. Za...

Bouřku u Budějovic mělo doprovodit gustnado. Ukázalo se, že šlo o tornádo

7. května 2024  12:13,  aktualizováno  14:59

Pondělní odpolední bouřka znamenala pro České Budějovice silné srážky. Voda zatopila silnice i...

Nový kouč budějovických gólmanů: Chci dál chodit na Slavii a Spartu

7. května 2024  10:15

Měl pár dní na to, aby vrátil budějovickým brankářům sebedůvěru. Ukázal jim chyby a vzal na sebe...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...