Luba Skořepová

Luba Skořepová | foto: Divadlo v Řeznické, MF DNES

Luba Skořepová ukáže, jak hrát sedmnáctiletou

Herečka Luba Skořepová oslaví v září životní jubileum. Dárek k pětaosmdesátinám si však nadělí již dnes – premiéru inscenace nazvané Milostná tajemství.

Jde o večer složený ze tří aktovek na scéně pražského Divadla u Valšů. Partnerkou na jevišti bude Skořepové pod režijním dohledem Jiřího Trnky a Petra Mančala herečka Jaromíra Mílová.

"Celé představení bude rámovat rozhovor dvou hereček, které si navzájem sdělují, jaké úlohy či typy kdy chtěly hrát, a pak si je skutečně pro radost zahrají. Navíc nám to umožňuje bez přerušování vklouznout do postav. Všechny tyto vstupy budou improvizované, " popisuje Luba Skořepová.

První v pořadí bude hra Augusta Strindberga Ta silnější, která je nelítostným soubojem dvou hereček - nikoli však o roli, ale o muže.

Následuje aktovka Valerije Brjusova Tajemný host o dívce, která usiluje o ztrátu panenství. Tato hra dala Skořepové zabrat nejvíce.

"Nejhůře se totiž učí její zvláštní, rytmizovaný text. Navíc pokud jako pětaosmdesátiletá hraju sedmnáctiletou, nesmí to být pouze groteskní, ale také dojemné. A zároveň pravdivé - v tom výkonu by měl být rytmus kůzlete," dodává herečka.

Jako třetí přijde pro odlehčení kus Reného Obaldii nazvaný Nebožtík, ve kterém si dvě ženy krátí čas vyprávěním historek a přehráváním příběhů.

Všechny tři tituly pro sebe Skořepová objevila sama. "Jsou to naprosto odlišné postavy nejen v charakteru, ale také v poetice," dodává Skořepová, která současně účinkuje ještě v dalších třech divadlech.