Záběr z představení Kdokoli může dělat cokoli

Záběr z představení Kdokoli může dělat cokoli | foto: Jan Malíř

Jak na krizi s láskou a nadhledem. Kostková hraje slavnou spisovatelku

  • 4
Kdokoli může dělat cokoli, hlásila Betty MacDonaldová přesně před sedmdesáti lety. Tehdy totiž vyšel první díl její trilogie Co život dal a vzal. Dramatizaci z pera Evy Maškové nyní pro Letní scénu pražského Divadla Ungelt chystá režisér Peter Gábor.

V jedné z rolí se zde objeví i Tereza Kostková. „Hraji spisovatelku Betty MacDonaldovou v době, kdy jí bylo dvacet pět let,“ popisuje svou úlohu. „Je to náhled do období hospodářské krize v Americe. Dostáváme se do spisovatelčiny rodiny, k její matce, sestře a přátelům. Je to podávané vtipně, láskyplně, s nadhledem vůči životu i jeho krizovým situacím,“ přibližuje herečka novinku, která bude hlavním tahákem letošní letní produkce Ungeltu.

Kostková popírá, že by díky tomu, že hraje vypravěčku, měla hlavní roli. „Všichni tam jsou důležití, jenom moji postavu asi lidé budou znát,“ uvažuje.

„Na jevišti jsme pořád všichni, nikdo nesleze. Obrovský part má její maminka, kterou hraje Jitka Smutná. V životě Bettynky pak byly nesmírně důležité i sestry. Tu starší hraje Máša Málková, další pak Evička Josefíková. My čtyři holky jsme tam pořád,“ přibližuje Kostková a dodává, že hra hodně poukáže na kompaktnost rodiny Betty MacDonaldové.

„A pak tam máme Jirku Hánu a Míru Noska. Ti hrají všechny možné chlapy, které ženy potkají ve sledovaném úseku života. Je to hrozně roztomilé, protože kluci se různě rychle převlékají, předvádějí jednoho, druhého, třetího, čtvrtého,“ přibližuje herečka. „Důvod, proč život Betty McDonaldové sledujeme, je ukázat, jak se dá lidská krize překonat láskou a nadhledem. Víc není potřeba prozradit,“ dodává Kostková.

Hra Kdokoli může dělat cokoli má premiéru 1. července, s výjimkou druhého červencového týdne ji lze na Letní scéně vidět až do 11. srpna.