Jiráskův Hronov hlásí velký divácký zájem

Tradičním pochodem a slavnostním shromážděním byl v sobotu oficiálně zahájen sedmdesátý ročník Jiráskova Hronova, který je vrcholnou domácí přehlídkou amatérského divadla. Náměstím pochodovala garda ostrostřelců, mažoretky i dechová kapela a příjezd "paní kněžny" evokoval dílo slavného hronovského rodáka, po němž nese festival jméno.
Jiráskovské téma zaznělo i v projevu ministra kultury Pavla Dostála, jenž ocenil činnost amatérských divadelníků, kteří prý dovedli i v dobách temna úspěšně bojovat s koniášovskou ideologií: "Zdaleka nešlo o pouhou zájmovou činnost, ale o aktivní občanský postoj a také o akt nutné sebeobrany, kterak nezblbnout docela."

Jubilejní ročník Jiráskova Hronova nabídne během devíti dnů jedenadvacet inscenací. Vzhledem k tomu, že se tu představí také soubory z Německa, Nizozemí, Francie, Slovenska a Litvy, bylo uspořádání i finančně náročnější než v letech minulých. "Rozpočet je asi 1,6 milionu korun - tedy zhruba dvojnásobný oproti loňsku," uvedl Luboš Červený z hronovského sdružení Kruh, které je jedním z pořadatelů přehlídky. Téměř 570 tisíc zajistilo ze svých zdrojů ministerstvo kultury a dalších 150 tisíc korun věnoval Senát.

"Nemůžeme podporovat ochotnická divadla na nejrůznějších místech, a tak jsme alespoň podpořili festival, kde jsou soustředěna amatérská divadla z celé země," uvedla předsedkyně senátu Libuše Benešová, podle níž nejde ze strany této instituce o ojedinělé gesto. Nad festivalem mají letos záštitu Česká komise pro UNESCO a prezident Václav Havel, což podle hronovské starostky Hany Nedvědové není pouhá formalita, neboť to pomohlo organizátorům při shánění peněz. Na financování akce se podílí i samo město, okresní úřad a sponzoři; někteří právě penězi, další věcnými dary nebo prací. "O návštěvnost se nemusíme bát," prohlásil Luboš Červený. "Divácký zájem je obrovský a většina představení je vyprodána."

Ceny vstupenek sice oproti loňsku mírně stouply, ale nepřesáhly čtyřicet korun. Hraje se na dvou scénách - v Jiráskově divadle a sále Josefa Čapka, které mají kapacitu přes čtyři sta, respektive okolo dvou set padesáti míst. Každý soubor uvede svou inscenaci dvakrát. Do divadelních dílen a kursů, které letos vedou například režiséři Milan Schejbal, Radovan Lipus nebo Sergej Fedotov, přijelo dvě stě padesát frekventantů; desítky dalších přicházejí i na pravidelné diskusní fórum. Pořadatelé očekávají i padesát zahraničních hostů.

Tradičním hudebním pochodem městem a slavnostním shromážděním před divadlem v Hronově začal 12. srpna oficiálně jubilejní 70. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Slavnostnímu průvodu dominovala "kněžna Zahaňská".

Ministr kultury Pavel Dostál (vlevo), předsedkyně Senátu Libuše Benešová a bývalý ministr kultury Milan Uhde byli přítomni slavnostnímu zahájení jubilejního 70. ročníku festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov, které se uskutečnilo 12. srpna v Hronově.

Tradičním hudebním pochodem městem a slavnostním shromážděním před divadlem v Hronově začal 12. srpna oficiálně jubilejní 70. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Slavnostnímu průvodu dominovala "kněžna Zahaňská".