Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Archiv článků k MFF Cannes 2009

Zpravodajství z filmového festivalu v Cannes 2009

Ve filmu Zvítězit zradí Mussolini nejdřív ženu a pak celou Itálii

Dostal čtyři ceny na festivalu v Chicagu a doma v Itálii osm sošek Davidů – tamních obdob Oscarů. Nyní film Zvítězit zahajuje v Praze a Brně svou pouť po Česku.

2. září 2010  5:23

Robin Hood Ridleyho Scotta zahájí květnový festival v Cannes

Film Robin Hood režiséra Ridleyho Scotta byl vybrán jako zahajovací snímek filmového festivalu v Cannes. Promítnut bude mimo soutěž v první den festivalu 12. května.

26. března 2010  11:15

OBRAZEM: Sharon, Brad a včela aneb Cannes, jak ho neznáte

Dvaašedesátý ročník canneského festivalu skončil a fotografové mají konečně čas pohrát si s tím, co ulovili. Oceněný režisér Michael Haneke v objetí s porotkyní Isabelle Huppertovou, uplakaná Sharon...

25. května 2009  14:56

Ministr kultury mi nevolal, směje se česká vítězka z Cannes Špidlová

Ani si nestihla koupit něco na památku, zato si včera vezla z Cannes "malou" Zlatou palmu za výhru ve studentské sekci Cinéfondation. Zuzana Špidlová zvítězila s dvacetiminutovým filmem Bába.

25. května 2009  12:10

Vítěz Cannes Michael Haneke: Jsem na jedné lodi s divákem

Když svůj film Bílá stuha na festivalu v Cannes uváděl, dostal na tiskové konferenci mimo jiné i přímou otázku: "Vyhrajete?" Tehdy jen krčil rameny a smál se. O pár dní později si odváží z Cannes...

24. května 2009  22:49

V Cannes uspěli provokatéři, cenu si odnesli Haneke, von Trier a Tarantino

Když do soutěže vstupoval film Michaela Hanekeho Bílá stuha, šeptalo se, že porota vedená Isabelle Huppertovou nemůže Hanekeho nechat vyhrát - ti dva se prý totiž příliš "nemusí". Možná nemusí, ale...

24. května 2009  20:42,  aktualizováno  23:30

Z Cannes naposledy: Když film není v hlavní roli

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Dnes jsem si vzpomněla na Pierra Richarda, respektive na jeho nedávnou návštěvu Prahy. Do Cannes totiž dorazil Gérard Depardieu a stejně jako Richard ignoroval film a vzýval víno.

23. května 2009  23:47

V Cannes se tleskalo poslednímu filmu Ledgera, vzpomínky se obešly bez slz

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Nejnovější film Terryho Gilliama a poslední film Heathe Ledgera: tak bylo na festivalu v Cannes prezentováno Imaginárium dr. Parnasse. Ambiciózní projekt, do jehož vzniku nečekaně zasáhla Ledgerova...

23. května 2009  12:42

Z Cannes potřetí: Když v paláci není ani Sharon

Od reportérky iDnes.cz z Cannes Canneská přehlídka je ležérní. Tak ležerní, že až člověk dostane chuť vběhnout do obchodu a okamžitě si koupit něco stejně nedbale elegantního, jako to, co nosí pánové z festivalové ochranky.

23. května 2009  2:26,  aktualizováno  3:48

Režisérka studentského filmu Špidlová si z Cannes veze cenu

Film Bába režisérky Zuzany Špidlové vyhrál na festivalu v Cannes mezi studentskými snímky. Jde o první české hrané dílo s nominací v sekci Cinéfondation. "Jsem v lehkém šoku, mám obrovskou radost,...

22. května 2009  18:03,  aktualizováno  18:26

Sam Raimi v Cannes: Čtvrtý Spider-Man bude, teď mě ale nechte strašit

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Středeční noc zakončil v Cannes křik a nářek. Ve velkém sále festivalového paláce měl totiž premiéru horor spidermanovského režiséra Sama Raimiho Stáhni mě do pekla (Drag Me to Hell).

22. května 2009  13:47

Z Cannes podruhé: Když má Basterdo Pitt o kolečko navíc

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Přijel Brad Pitt. Kdo si koupil deník Nice-Matin, věděl to už ve středu ráno u snídaně, těm ostatním to došlo, jakmile začala houstnout doprava. Hvězda kalibru Brada Pitta totiž potřebuje prostor.

21. května 2009  12:43

Cannes se dočkalo Pitta v novém Tarantinově filmu. A směle ho ignorovalo

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Vojenské manévry připomínala prezentace Tarantinova filmu Hanebný pancharti, který ve středu na festivalu v Cannes vstoupil do soutěže. V příběhu ze druhé světové války totiž hraje i Brad Pitt, ostře...

21. května 2009  10:09

V Cannes milují fotbalistu Cantonu a Cruzovou, šíleného von Triera zavrhli

Diváci 62. festivalu v Cannes mají za sebou hrůzný zážitek v podobě dánského Antikrista. Lars von Trier si zřejmě chtěl ověřit, co si může dovolit ukázat na plátně, aniž ohrozí své postavení na špici...

20. května 2009  3:07

Z Cannes poprvé: Když racci překřičí i krásnou Penélope

Od reportérky iDNES.cz z Cannes Do Cannes jsem odjížděla s tunou objednávek. Vlas Penélope Cruzové, kapesníček ze smokingu (ex-)bouřliváka Tarantina. Podpis Carreyho, Firtha a Coppoly a vzorek červeného koberce. Jako bych byla...

20. května 2009  1:41

OBRAZEM: V Cannes čekají na Pitta, zatím si vystačili se slonem a sněhem

Festival v Cannes načíná druhou polovinu a za tu dobu už slavná promenáda s palmami stihla zažít slona, nefalšovaný vánoční sníh a mraky hvězd. Filmových samozřejmě. Zatím převažovaly ty domácí,...

19. května 2009  3:58

Korejští upíři i evropské krásky v Cannes zklamali

Oblíbená otázka novinářů, zda vidí společného jmenovatele filmů vybraných na 62. festival v Cannes, by ředitele Thierryho Fremauxe nejspíš přivedla do rozpaků.

18. května 2009  6:40

Festival v Cannes byl zahájen, po koberci kráčel i Aznavour

V jihofrancouzském Cannes začal 62. mezinárodní filmový festival. Slavnostní zahajovací večer začal tradičně představením poroty a soutěžních filmů.

14. května 2009  10:32

Na festival do Cannes míří Tarantino, Cruzová a létající důchodce

Soutěž letošního 62. ročníku festivalu v Cannes bude obzvláště "výživná". Se svými filmy se v ní totiž po letech utkají taková jména, jako je Quentin Tarantino nebo Pedro Almodóvar. Přehlídka, která...

12. května 2009  12:14,  aktualizováno  13:05

Třeštíková pokračuje ve vítězném tažení, další cenu dostane v Cannes

Helena Třeštíková nepřestává sbírat trofeje. Po Evropské filmové ceně ji čeká další prestižní ocenění: na festivalu v Cannes převezme cenu MEDIA European Talent.

6. května 2009

Festival v Cannes zahájí trojrozměrný animovaný film o létajícím starouškovi

Prestižní filmový festival v Cannes zaznamená letos jednu z největších změn ve své historii. Nezahájí ho totiž klasický hraný film: hvězdy, které 13. května dorazí na úvodní ceremoniál, čeká...

19. března 2009  13:27

Vítězný film z Cannes vyvolal vášně mezi poslanci

Bouřlivý slovní střet mezi francouzskými pravicovými a levicovými poslanci vyvolal film Entre les mur. Vypráví o životě na střední škole v jedné problematické pařížské čtvrti a o víkendu vyhrál...

28. května 2008  10:22

V Cannes vyhrál Vítr a dva týmy herců

Film Kena Loache o irském odboji Zvedá se vítr vyhrál Zlatou palmu 59. festivalu v Cannes. Vášně se utišily, začíná se bilancovat.

29. května 2006  9:41

Sharon oživila Cannes. Přijde překvapení?

Příjezd Sharon Stoneové, která je letos patronkou večera na podporu boje proti AIDS, tradičně pořádaného v rámci festivalu, potěšil v Cannes mnohé.

26. května 2006  14:37

Bestie Karla, vražedkyně s českým jménem

Jedno česky znějící jméno přece jen do Cannes proniklo, byť film Karla vznikl v zámoří a nejen jeho cestu na festival provázely kontroverzní hlasy.

26. května 2006  8:37

Královna dopadla v Cannes hůř než Šifra

Marie Antoinette byl další z napjatě očekávaných filmů na festivalu v Cannes. Dočkal se ještě mrazivějšího přijetí než Šifra mistra Leonarda.

25. května 2006  8:14

Provokatér Stone odtajnil thriller o 11. září

Očekávaný thriller World Trade Center bude mít světovou premiéru až v srpnu. Dvacetiminutový sestřih už nyní předvedl režisér Oliver Stone na festivalu v Cannes.

24. května 2006  15:23

Češi v Cannes kvůli zákonu zavřeli krám

Filmoví tvůrci protestují proti tomu, že poslanci nepřehlasovali prezidentovo veto novely zákona na podporu kinematografie.

24. května 2006  12:06

Cate Blanchettová se pere o Zlatou palmu

Film Volver našel na festivalu v Cannes konkurenta. O Zlatou palmu se uchází snímek Babylon s Cate Blanchettovou.

24. května 2006

V Cannes se usmívají na Pedra a Penélope

Herečka Penélope Cruzová vévodí novému filmu Pedra Almodóvara Volver, který je zatím favoritem Zlaté palmy canneského festivalu.

22. května 2006

Cannes netleská Šifře, ale Poitierovi

Výsada získat Šifru mistra Leonarda pro slavnostní premiéru na úvod 59. festivalu v Cannes se organizátorům spíš vymstila.

19. května 2006

První reakce na Šifru - smích, pískot, chlad

Výbuchy smíchu v klíčových momentech, ticho přerušené jen pískoty na konci filmu. Chladně reagovali novináři při premiéře Šifry mistra Leonarda v Cannes.

17. května 2006  9:45

Začíná Cannes, Šifra přijíždí vlakem

Světovou premiérou nejočekávanějšího filmu letošního jara, Šifry mistra Leonarda v režii Ron Howarda, bude večer zahájen 59. filmový festival v Cannes.

17. května 2006

Cizinec Karel Roden bude cedit krev

Karla Rodena nečeká v roli cizince v koprodukčním westernu Letní láska žádná procházka růžovým sadem. Bude doslova cedit krev.

16. května 2006  8:14

Češi a Val Kilmer obsadili polský western

Nikdo o něm neví, přesto existuje a chce jet do Cannes: western Letní láska. Hrají v něm Karel Roden, Val Kilmer i Boguslaw Linda.

13. května 2006  16:24

Zlatou palmu získalo belgické Dítě

Zlatou palmu za nejlepší film letošního 58. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal belgický film L'Enfant (Dítě). Natočili jej bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneovi. Velkou cenu...

22. května 2005  10:21