Začínají swingové Tančírny

Jihlava - Sestry Havelkovy a třešťský Zatrestband s americkým showmanem Howiem Beckem budou patřit k hvězdám sobotní swingové Tančírny, která letos zahájí už pátou sezónu. "Tančírny se obvykle konají v místě jejich vzniku v Třešti na Jihlavsku, ta první letošní bude ale z technických důvodů v jihlavském Domě kultury," řekl kapelník Zatrestbandu Petr Píša.

Rytmu swingu se v Třešti oddávají zhruba pětkrát do roka od prvního uspořádání Tančírny v roce 1997. Letos se mohou těšit na Velkou říjnovou sociální Tančírnu v opuštěném třešťském pivovaru, který do loňska vlastnila armáda.

O další existenci Tančíren budou spolurozhodovat radní, s nimiž iniciátoři těchto akcí hledají společnou řeč. "Jsem řemeslník, nemám agenturu a kvůli organizování Tančíren nemám čas na muziku," vysvětlil Píša.

S pětatřicetiletým uměleckým kovářem, trumpetistou a kapelníkem Píšou je spojena celá řada dalších aktivit. Hudebníci Zatrestbandu hrají také v dechovém orchestru Tutti, který letos oslavil pět let trvání. V základní sestavě jich hraje dvacet, ale na velkých akcích koncertuje i v padesátičlenné uniformované sestavě.

Píša je také hlavním organizátorem Cihelen; první v Třešti v roce 1999 zorganizovalo Divadlo bratrů Formanů. Sjeli se na ní divadelníci a výtvarníci z České republiky i zahraničí.