Dnes se ve zlínském kině hraje Vlak života

Z l í n - Od konce ledna začal ve zlínském Velkém kině filmem Občan Kane letošní Projekt 100. Diváci mohou vidět až do konce března měsíčně tři až čtyři filmy řazené ke klenotům světové kinematografie. Patří mezi ně snímky Modrý samet od Davida Lynche, Poslední Tango v Paříži Bernarda Bertoliucciho nebo Sny Akiry Kurosawy, které se ve Velkém kině již promítaly. Ve čtvrtek mají filmový labužníci možnost vidět další kinematografický skvost v podobě posledního snímku režiséra Rada Mihaileana Vlak života.

Kulturní servis
i s dalšímy
kulturnímy tipy
najdete zde

Francouzský režisér rumunského původu se narodil 23. dubna 1958 v Bukurešti. Jeho rodiče byli za války deportováni. Radu Mihaileanu vedl v Rumunsku divadelní skupinu a působil v ní jako dramatik, režisér a herec. Svou rodnou zemi opustil v roce 1980 přes Izrael a usadil se v Paříži. Tam v letech 1980 až 1983 studoval filmovou školu IDHEC. Od roku 1984 pracoval jako asistent režiséra. O tři roky později vydal Mihaileanu svou první básnickou sbírku nazvanou Nával mořské nemoci.


Jeho prvním dlouhometrážním snímkem byla filmová parafráze faustovského tématu Zradit pojednávající o spisovateli, který se za Ceaucescovy éry upíše tajné policii.
Securitate. Jeho druhý film Vlak života z roku 1998 obdržel cenu FIPRESCI za nejlepší debut na festivalu v Benátkách a Donatellova Davida za nejlepší zahraniční film. Zápletka válečného příběhu má poměrně jednoduchou stavbu. Židé z malé vesnice se rozhodnou vypravit vlak, jímž chtějí uniknout přes Rusko do Jeruzaléma. Část z nich se vydává za nacisty se vším, co k tomu patří, a druhá část za jejich vězně.


Atmosféra černé komedie Vlak života se díky hudbě Gorana Bregoviče přiblížila dílům jugoslávského režiséra Emira Kusturici. Snímek se natáčel v Rumunsku a je ze třetiny obsazen tamními herci, především v menších rolích, včetně populárního Razvana Vasilescua v roli cikánského plukovníka.


Mihaileanův snímek se promítá ve zlínském Velkém kině dnes od 17 a 19.30 hodin. Dalším titulem z cyklu Projekt 100 bude ve Velkém kině 15. března film Mechanický pomeranč.