„Během měsíce května a června jsme udělali celkem padesát cílených kontrol zaměřených na ověření úrovně hygieny stánkového prodeje a zdravotní nezávadnosti výroby točené zmrzliny vyráběné takzvanou studenou cestou,“ popisuje Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Vysočina.
Studené zmrzliny se vyrábějí smícháním práškové směsi s vodou. Je to nejčastější technologie u provozovatelů stánkového prodeje točené zmrzliny.
Hygienici následně podrobili vzorky laboratornímu mikrobiologickému vyšetření. Zjistili, že z 25 odebraných vzorků jich hned 13 nevyhovělo legislativním požadavkům, což činí 52 procent.
„Šlo převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji. Dále pak byly odebrány vzorky zmrzlin s příchutí smetany, kokosu, jahody a čokolády. Z osmnácti odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich dvanáct nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin. Tedy celých 66 procent. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ dodává Novotný.
Nutno dodat, že jde o patogenní bakterie, které většinou nezpůsobují akutní onemocnění. Ale ani ty nelze zcela opomíjet. K vyvolání onemocnění potřebují specifické podmínky a při jeho vzniku pak rozhoduje řada faktorů, například prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity, případně velikost infekční dávky.
Výsledky kontrol svědčí podle krajských hygieniků o nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečném čištění a dezinfekci zmrzlinového stroje a pomůcek k výrobě.
Za zjištěné nedostatky jednotlivým provozovatelům udělena sankce. V kontrolách zmrzlin budou hygienici pokračovat.