Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odbočka VRT k Jihlavě bude mít mosty i tři tunely, stát má 12 miliard

  8:53
Mosty, tři tunely a cenovka 12 miliard korun. To je vize budoucího železničního uzlu v Jihlavě-Pávově s napojením na vysokorychlostní trať. Plány na své cestě na Vysočinu představili jak zástupci Správy železnic, tak ministr dopravy Martin Kupka. Do provozu má být uveden - jako celá trať - před rokem 2040.
Moderní rychlovlaky by měly mezi Prahou a Brnem jezdit 350kilometrovou...

Moderní rychlovlaky by měly mezi Prahou a Brnem jezdit 350kilometrovou rychlostí - podobně jako francouzské střely AGV (nástupce TGV). Na Vysočině se počítá s vybudováním čtyř zastávek. | foto: Reuters

Odbočka z hlavní vysokorychlostní tratě se odkloní velkým obloukem u nynějšího křížení dálnice se silnicí I/38 a k Jihlavě půjde po jihovýchodní straně dálničního přivaděče. U Lesnova se rozdvojí.

Západní větev přípojky VRT se pod Lesnovem zanoří do prvního z tunelů, který bude měřit asi 500 metrů. Podejde přivaděč na druhou stranu a bude kopírovat jeho trasu ze západní strany, až dojde k nádraží Jihlava-město.

Odtud půjde po stávající trati zpět k severu. Za ulicí Na Vyhlídce před údolím uhne k jihovýchodu, údolí překoná mostem a dalším 700metrovým tunelem se zaboří do návrší pod Hruškovými Dvory.

Ze země se vynoří nad čistírnou odpadních vod. Údolí Jihlavy překoná mostem a k jihovýchodu bude pokračovat třetím tunelem, tentokrát více než kilometrovým. Z něho vlak opět vyjede na povrch u bývalého areálu Partexu v Malém Beranově.

To nejsou vize z regionální verneovky, ale údaje z nového letáku, který na své spanilé jízdě na Vysočinu rozdávali pracovníci Správy železnic (SŽ), jež je přípravou VRT pověřena. Celá jihlavská odbočka z VRT by měla stát 10 až 12 miliard korun.

„V případě jednotlivých tunelů se budeme pohybovat v částkách od dvou do pěti miliard korun. Podrobněji to budeme vědět v polovině příštího roku, až pokročíme v přípravě projektové dokumentace pro územní rozhodnutí,“ řekl v Jihlavě Jakub Bazgier, ředitel Stavební správy vysokorychlostních tratí, která je novou součástí SŽ.

Stát hledá další finanční zdroje pro výstavbu

Celé jihlavské napojení by mělo vznikat současně s celou vysokorychlostní tratí Praha-Brno a mělo by být stejně jako ona zprovozněno do roku 2040. Stavba v úseku Vysočiny by podle Bazgiera měla začít na sklonku tohoto desetiletí.

V roce 2025 chce mít SŽ hotovou dokumentaci pro hodnocení vlivu stavby na životní prostředí EIA. Pak se začne zabývat analýzou majetkoprávních vztahů vůči stavbě.

V minulém týdnu SŽ zahájila v Jihlavě seriál veřejných debat se zástupci krajů, měst a obcí a besed s občany, kterými chce VRT popularizovat. Setkání v Jihlavě na krajském úřadu se kromě desítek starostů obcí a měst účastnil i ministr dopravy Martin Kupka.

„Dal jsem k tomuto tématu příslib otevřené diskuse na všech úrovních. Chceme chránit zájmy obcí a současně najít řešení, aby vlak po VRT mezi Prahou a Brnem jezdil,“ řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.

Harmonogram přípravy VRT se podle Kupky nemění. „Připravujeme další finanční nástroje, které využijeme pro výstavbu VRT: PPP projekty (s účastí soukromého sektoru - pozn. red.) či půjčky z Evropské investiční banky. Budeme skládat různé finanční možnosti, aby tato vláda i další vlády dokázaly VRT lidem doručit,“ řekl ministr Kupka.

Obce se bojí hluku, o vodu i rozdělení osad

Starostové nejčastěji zmiňovali své obavy s narušení zdrojů pitné vody a z hlukové zátěže. „Máme obavu, aby nebyly poškozeny naše zdroje vody, jako už se stalo v roce 1975 při stavbě dálnice,“ řekla starostka Kozlova Eva Malá.

Problematickým místem jsou například velkomeziříčské části Lhotka a Dolní Radslavice, které VRT od sebe oddělí. „Tam je těžké lidem vysvětlovat, jaký přínos pro ně bude VRT mít, tam vládne spíše skepse,“ zamyslel se velkomeziříčský místostarosta Martin Kaman.

Výhodu VRT vidí v tom, že lidem z Velkomeziříčska výrazně zlepší cestování do Brna. „Z Velkého Meziříčí elektrifikovaný vlak najede kolem Martinic a Osové Bítýšky k Velké Bíteši a pak na VRT. To je benefit pro nás, proč projektu VRT fandíme,“ vysvětlil Kaman.

Problematickým místem kontaktu VRT se stávající zástavbou nebo jejím bezprostředním okolím je podle Kamana také lokalita chatové osady Loupežník na severozápadě Velkého Meziříčí. „Tam se VRT dotýká několika chat, které budou asi velmi blízko. Ale ten koridor už je tam vytyčen asi dvacet let,“ řekl Kaman.

Podle starosty obce Pohleď Jindřicha Holuba bude důležité, aby si obce vyjednaly kompenzace například v podpoře místních projektů, na které by jinak neměly peníze. „Zásadní bude i finanční dostupnost cestování VRT pro obyčejné lidi a sytém opatření jízdenek, aby to třeba nebylo bukování, jako v letecké dopravě,“ míní Holub.

7. září 2017

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ VSTŘIKOLISŮ (35 - 45 000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...