Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slunce slouží pro uprchlíky. Demolice největšího hotelu v Brodě se odkládá

  8:57
V Havlíčkově Brodě vzniká velké uprchlické centrum. Mění se v něj hotel Slunce. Na celý rok si ho pronajala společnost Schlieger. Ubytovat v něm chce až 150 lidí z válkou postižené Ukrajiny. Hotel tak prozatím unikl plánované demolici; už loni byl vydán demoliční výměr.
Hotel Slunce v Havlíčkově Brodě se mění ve velké uprchlické centrum. Ubytovaní by v něm mělo najít až 150 lidí z válkou postižené Ukrajiny.

Hotel Slunce v Havlíčkově Brodě se mění ve velké uprchlické centrum. Ubytovaní by v něm mělo najít až 150 lidí z válkou postižené Ukrajiny. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Proč Ukrajince neubytujete v hotelu Slunce? Je ze dvou třetin prázdný, stejně slouží už jen jako ubytovna a má se bourat. Alespoň by našel vhodnější využití.“

Opakovaně od vypuknutí bojů psali obyvatelé města na sociálních sítích podobné vzkazy. Před pár dny byly vyslyšeny.

Osobní vazby na Chotěbořsko

Hotel si od vlastníka, společnosti RA HB, pronajala firma Schlieger. Tato firma se sídlem v Praze podniká v oblasti energetiky, prodává a montuje fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla. Zaměstnává okolo tří stovek lidí. Její majitelé mají osobní vazby na Chotěboř, na Chotěbořsku má firma i zázemí a dává zde práci i zaměstnancům z Ukrajiny.

„Oba naši vlastníci jsou z Vysočiny a o hotelu Slunce dobře věděli. Domluvili se s jeho majitelem na dalším využití. Jsme rádi, že místo bourání pomůžeme dobré věci,“ informovala mediální zástupkyně firmy Schlieger Eliška Semrádová.

Havlíčkobrodský hotel si firma, dle své tiskové zprávy, pronajala na jeden rok. V polovině minulého týdne v něm bylo ubytováno 40 lidí, přicházet by ale měli další. „Zatím jsme od hranic přivezli zejména rodiny našich zaměstnanců,“ pravila Semrádová. Uprchlíci za hotel nic neplatí, náklady hradí firma.

Společnost Schlieger je připravena do Česka a přímo do Brodu přepravit i další osoby. „Zřejmě přijdou i lidé z oblasti, kde žijí naši kolegové, kteří jim o této možnosti dali vědět,“ konstatovala majitelka firmy Markéta Chrbolková. Hotel má kapacitu zhruba 150 lidí.

Budova je ve špatném technickém stavu

O klienty hotelu se stará provozní Ladislava Nováková. Ta měla ubytovací část hotelu v nájmu i doposud. „Dělala jsem na sebe. Nyní jsem zaměstnancem společnosti Schlieger,“ prozradila.

S novým využitím hotelu je tak zřejmé, že v nejbližší době k demolici rozlehlé nemovitosti, jejíž součástí jsou i společné prostory, restaurace či salonky, jen tak nedojde. Určitě ne v letošním roce.

„K hotelu Slunce se nebudu vůbec vyjadřovat,“ odmítl situaci jakkoli komentovat a rychle zavěsil Pavel Machálek, předseda představenstva společnosti RA HB.

Tento vlastník hotelu je personálně úzce propojen s COOP družstvem HB, což je nástupce někdejšího státního podniku Jednota. V části republiky provozuje síť obchodů s potravinami a smíšeným zbožím.

RA HB se v minulosti marně snažila najít pro areál u řeky Sázavy na okraji širšího centra města kupce. V loňském roce byl na celý objekt vydán demoliční výměr. O pozemky pod hotelem projevil zájem řetězec Lidl, který by chtěl v Brodě stavět svou druhou prodejnu.

„Je to problémový barák. Budova je ve špatném technickém stavu, což je podstata celé současné situace. Chce to velké opravy, generální rekonstrukci. A to nejsme schopni dát dohromady,“ obhajoval chystaný krok loni v prosinci Machálek.

Podle údajů ministerstva vnitra pobývalo v Havlíčkově Brodě ke včerejšku celkem 223 ukrajinských uprchlíků. Více než polovinu z nich tvořili děti a mladiství do 18 let věku. Tři čtvrtiny z celkového počtu uprchlíků jsou ženy a dívky.

Vedení města pro Ukrajince přicházející ze zasažených oblastí vyčlenilo sedm městských bytů, připravuje pro ně i ubytovnu na zimním stadionu v Kotlině. Od minulého čtvrtka mohou uprchlíci jezdit městskou hromadnou dopravou po Brodě zdarma.

Nejraději by byli zpátky doma

Pro děti předškolního věku radnice zřídí v AZ Centru dětskou skupinu a už povolila výjimky z kapacity ve školkách. Zároveň pro ukrajinské děti zajišťuje místa na základních školách. Šestadvacet jich dosud přijala základní škola V Sadech.

„Po naplnění kapacity budou ukrajinské školáky přijímat i ostatní základní školy,“ vzkázal místostarosta Vladimír Slávka.

S pomocí se ozvala i havlíčkobrodská tělovýchovná jednota Jiskra. Nabízí sportování a volnočasové využití pro děti uprchlíků zdarma. „Ukrajinské děti určitě navštěvovaly mimoškolní sportovní kroužky, tak by třeba rády uvítaly možnost zapojit se i v prostředí, ve kterém jsou teď nuceny být,“ stojí v prohlášení TJ Jiskra.

Podle Elišky Semrádové uprchlíci ubytovaní v hotelu Slunce prozatím spíše vyčkávají, co bude dál. Zda se budou v Brodě hlásit do škol a ucházet o práci, se teprve rozhodují. „Všichni by se chtěli nejraději vrátit co nejdřív domů. To ovšem bude nejvíce záviset na vývoji událostí na Ukrajině,“ poznamenala.

Společnost Schlieger se k pomoci Ukrajině odhodlala ihned po jejím napadení Ruskem. „Již od 24. února pracujeme na přesunu rodin našich kolegů a zřizujeme jejich bydlení v České republice,“ pravila Markéta Chrbolková.

Na přímou úhradu výdajů spojenou s dopravou z Ukrajiny a ubytováním firma založila transparentní účet a vyhlásila sbírku. Pořádá i sbírku materiální pomoci, sběrná místa jsou otevřená v Praze i v Pohledu u Havlíčkova Brodu.

„Za nejúčinnější považujeme poskytnout pomoc přímo v místě konfliktu. Proto spolupracujeme i s nemocnicí v Kyjevě, kam už jsme vyslali dodávku se zdravotnickým materiálem,“ oznámil jednatel firmy Václav Sýkora.

Z Domu dětí a mládeže je teď „hostel“

Z objektu bývalého Domu dětí a mládeže v Brněnské ulici v Jihlavě, který je od roku 2016 prázdný, vznikne dlouhodobá centrála pro uprchlíky z Ukrajiny.

Kromě dočasného krátkodobého ubytování nabídne budova také koordinační a komunitní centrum pro uprchlíky. Fungovat by podle primátorky Karolíny Koubové mohlo již v polovině tohoto týdne.

První dvě patra mají sloužit k ubytování uprchlíků na přechodnou dobu přibližně sedmi dnů. Jednotlivé pokoje vznikly z bývalých tříd. Sprchy, toalety, ale i kuchyňka, pračky, ledničky jsou společné na chodbách.

„Je to takové ubytování hostelového typu. Rozhodně to není žádný luxus, ale na přechodnou dobu to postačí. K dispozici tam bude celkem 30 lůžek. Jeden pokoj má asi 20 metrů čtverečních a jsou v něm čtyři lůžka, ale může jich být i víc, pokud by byla rodina početnější,“ popsala primátorka.

Přízemí budovy se promění v komunitní centrum, kde bude i zázemí pro dobrovolníky. Vznikne tam též malý sklad s humanitární pomocí a místo pro setkávání.

„Bude to prostor, kde uprchlíci najdou veškeré relevantní informace, protože se už šíří různé dezinformace. Dobrovolníci jim pomohou zorientovat se, řeknou jim, kde jsou jednotlivé instituce a co konkrétního nabízí a jaké jsou tu dostupné služby,“ přibližuje Koubová.

Jihlava také přijme koordinátora, který bude propojovat Krajské asistenční centrum, městské organizace, neziskové organizace a dobrovolníky včetně těch z místní ukrajinské komunity, kteří se do pomoci také zapojili.

Dosud město nabízelo krátkodobé ubytování prostřednictvím příspěvkové organizace Brána Jihlavy, a to v penzionu v Husově ulici, kde bylo k dispozici patnáct lůžek. To by s otevřením nového střediska mělo nabídku ukončit. Další pomocí uprchlíkům ze strany magistrátu je MHD na tři měsíce zdarma. (ilm)

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...