Základem Kubíčkových nudlí je kvalitní mouka a domácí vajíčka, kterých dává Kubíček do kilogramu mouky až deset, tedy dvojnásobek obvyklého dávkování. „A k tomu komplet ruční práce,“ poznamenal Kubíček.
Nudle prý, jak říká v žertu, krájí potmě. „A to proto, že mám tak velký a ostrý nůž, že ho nemůžu ani vidět. Navíc nesnáším pohled na krev. Když se při krájení říznu, musím nudle zdražit, protože hovězí je drahé,“ směje se.
Jak vzniklo jeho rychlokrájení? Prozrazuje to Kubíčkova dlouholetá kamarádka Dana Kaiserová. „Protože je často pro kamarády dělal na poslední chvíli a tak musel chvátat, aby to stihl,“ vtipkuje Kaiserová.
Pro Kubíčka je vaření koníčkem. Nejraději prý připravuje pečená masa. „Jediné, co nevařím, je koprovka. U mých synů jsou nejoblíbenější jídla mousaka nebo zapékané brambory s jablky a rozmarýnem. Většinou vařím podle vlastních receptů,“ prozradil Kubíček.
Nudle se dělají celý den, nejdéle schnou
Výroba kvalitních domácích nudlí je časově náročná. „Výroba kilogramu nudlí pana Kubíčka trvá dvě hodiny příprav a krájení a pak nudle 15 hodin schnou. To si člověk při pojídání kvalitních nudlí ani neuvědomí, jak pracný je to výrobek,“ podotkl Josef Vaněk z Agentury Dobrý den, která muzeum rekordů provozuje.
Šestačtyřicetiletý Kubíček z Miroslavi u Znojma není rekordmanským nováčkem. Už 12. června 2010 přivezl na festival Pelhřimov - město rekordů pětadvacetikilogramovou topinku o rozměrech 157 krát 57 centimetrů. „Nakrájeli jsme ji účastníkům festivalu a ti ji snědli,“ vzpomněl si Vaněk.
Pavel Kubíček je všestranně dovedný. Coby nevidomý má jako koníček vaření a tak má nejen kuchyni, kde vaří pro syny a kamarády, ale pro přátele dodává své ručně vyráběné nudle ve velkém. „Navíc má kapelu, s níž o víkendech hraje na svatbách a hodech,“ poznamenal Josef Vaněk.