Špagety vyráběné z cuket zná málokdo. Dvaatřicetiletý Jakub Skočdopole s partnerkou jsou však vegani a tento pokrm si zamilovali. Vynikající podle nich jsou samotné, se zeleninovou omáčkou i třeba grilované.
Rád vaří veganské pokrmy a chce, aby jídlo na talíři i pěkně vypadalo. Na ovoci a zelenině oceňuje jako propagační výtvarník barevnost.
„Nebaví mě jen vaření, ale i to, jak jídlo na talíři upravovat. A v tom je zelenina a ovoce bezkonkurenční,“ řekl ČTK. Rekordmanem je jen z recese, většinou připravuje snáze konzumovatelná sousta.
Při přípravě jídel si všiml, že některé cuketové špagety jsou kratší, jiné naopak docela dlouhé. „Chytil se toho a řekl si, že by mohl zkusit udělat nějakou extra dlouhou,“ vysvětluje prezident agentury Dobrý den provozující pelhřimovské muzeum Miroslav Marek.
Zcela náhodou pak Skočdopole v obchodě zahlédl prapodivný strojek na krájení zeleniny. Neplánovaně ho koupil a s jeho pomocí zkusil špagety z cukety vyrábět. Po čase tréninku získal ten správný grif a výsledkem je dnešní rekord.
Neobvyklý výtvor zůstal v muzeu i s receptem na omáčku
„Špageta je dlouhá pět metrů a osmdesát centimetrů, je něco přes milimetr silná a kupodivu poměrně pevná. Podařilo se ji vyrobit z cukety dlouhé 17 centimetrů vážící 343 gramů,“ oznámil Marek.
Cuketu Skočdopole do kráječe zasadil. Pak už jen točil kličkou, přičemž špagety lezly z několika otvorů. S cuketou bylo třeba zacházet tak šikovně, aby nakonec vznikla jedna dlouhá nepřerušená špageta. „Nebylo to jen tak, takhle dlouhá špageta se mu povedla až na několikátý pokus,“ říká Miroslav Marek.
Neobvyklý výtvor v pelhřimovském muzeu zůstal. Vystavený je spolu s receptem na speciální zeleninovou omáčku, se kterou se cuketa podává. „Ochutnali jsme a je to překvapivě vynikající jídlo. V omáčce jsou mimo jiné sušená rajčata, cibule, česnek, koření a množství další zeleniny,“ pochvaloval si Marek.
Největší cuketa měřila přes půl metru, křemenáč měl kilo a půl
Ten při té příležitosti zmínil i další rekordy, které se gastronomie či sklizně týkají. Například dosud největší cuketu vypěstoval Oldřich Jan Váňa z Ostravy. Byla dlouhá 51 centimetrů, v nejširším místě měla obvod 42 centimetrů a vážila 4,241 kilogramu.
Jednu z rekordně velkých hub našel Zdeněk Rafaj z Humpolce. Zcela zdravý křemenáč březový vážil 1492 gramů, tedy skoro kilo a půl. Byl vysoký 22 centimetrů a průměr jeho klobouku byl 31 centimetrů.
„V době vrcholící sklizně bychom rádi pobídli ostatní pěstitele, kterým se letos zadařilo, aby nás oslovili,“ nabádá šéf agentury evidující nejrůznější české rekordy.