Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nováčci v krajské radě: učitel a trenér i politik, co tajil členství v KSČ

  14:50
Třídní učitel 6. S na základní škole Bartuškova v Třebíči Pavel Franěk má v posledních dnech velkou honičku. Musel předat „své“ šesťáky ze sportovní třídy dalšímu kantorovi, protože ve školství kvůli místu v nové krajské vládě přinejmenším na následující čtyři roky skončil.

Pavel Franěk (vlevo) (ANO), 54 let, Třebíč. Dosavadní zaměstnání: učitel na základní škole. Zvláštní znamení: fotbalová trenérská licence „A“ | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stal prvním náměstkem hejtmana, tedy druhým nejmocnějším mužem Vysočiny. Jeho kariéra tak raketově letí vzhůru. Přitom se tento čtyřiapadesátiletý třebíčský učitel stal členem hnutí ANO teprve loni. Teď se ze dne na den přesune z tělocvičny, učeben a kabinetu v Třebíči-Borovině do kanceláří krajského úřadu v Jihlavě.

„Že tak výrazně uspěju v krajských volbách, mě mile překvapilo, nezastírám. Nejspíš se to stalo proto, že jsem za celoživotní praxi ve školství nasbíral řadu známých a vybudoval si nějaké renomé,“ podotkl stále trochu překvapený Franěk.

Z nováčků v budoucí krajské vládě nasbíral nejvíc preferenčních hlasů od voličů – celkem 1 034. Víc než další nový hejtmanův náměstek a lídr kandidátky ANO Josef Pavlík. Ten jich obdržel 890.

„Už jsem si začal studovat materiály, které se budou týkat oblasti sociálních věcí a neziskovek. Právě tuto agendu na kraji převezmu. S panem Krčálem, jenž tuto oblast zastřešoval dosud, jsem se o tom ještě hlouběji nebavil, nebyla příležitost. Ale chystám se na to,“ řekl Franěk v narážce na fakt, že ani nebyl ve vyjednávacím týmu o nové koalici, kde by jinak sociálního demokrata Pavla Krčála při schůzkách potkával.

Ani v třebíčské politice není Franěk výraznou tváří, byť sedí za ANO v zastupitelstvu. Patří mezi „mlčící“ zastupitele, k projednávaným bodům se na zasedáních de facto nevyjadřuje. „Ale já bývám každou chvíli na radnici, účastním se různých pracovních jednání, kde si ty věci vydiskutujeme. Takže pak už není potřeba to ještě jednou probírat na veřejném zasedání,“ reagoval.

Ještě musí doplnit šatník

Franěk nepochází z Třebíče, ale z Březníka, vesnice u Náměště nad Oslavou. Na náměšťské Základní škole Husova také začal v roce 1987 učit, hned po absolvování brněnské pedagogické fakulty. Má aprobaci tělocvik, zeměpis. Doplňkově si udělal i fotbalovou trenérskou licenci UEFA „A“, kterou využil i při trénování dětí a mládeže. Na třebíčských školách učil od roku 1996 – nejdříve Na Kopcích, v roce 1998 pak přešel na Bartuškovu.

„Po děckách se mi bude stýskat. Sice je nemám dlouho, ale známe se už. Převezme je po mně zástupce ředitele, pan učitel Ondráček,“ upřesnil Franěk.

Jak říká, rodina změnu přijímá v klidu. Drobnost, která ho ještě čeká, je nákup obleků. „To jsem zatím nestihl,“ podotkl s úsměvem.

To druhý nováček z Třebíče v čerstvé krajské radě, dvaačtyřicetiletý Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu), výraznou tváří politiky svého domovského města rozhodně je. Jako místostarosta, co má v kompetenci dopravu – nyní konkrétně MHD, školství, informatiku, správu majetku města a incoming, bývá u všeho důležitého. Přičichl tak k oblastem, které nepochybně všechny zúročí v regionálním rozvoji, jejž na kraji povede.

Ví se o něm, že je pracovitý, má tah na bránu a umí být nepříjemný soupeř – sporů se neobává. A taky to, že dokáže pružně jednat s důležitými podnikateli. K některým má hodně blízko, například k Richardu Horkému z firmy TTS Třebíč či k rodině Kratochvílových z dopravní společnosti ICOM transport.

I Pacal je bývalý učitel, dřív působil jako ředitel Základní školy Na Kopcích. Druhé volební období zastává uvolněnou funkci v městské radě.

„Dvě uvolněné pozice si do budoucna rozhodně ponechat nehodlám,“ zdůraznil. „O tom, jak budu dál působit v třebíčském zastupitelstvu, se rozhodne v řádu týdnů. Jak říká starosta Pavel Janata, nejpozději 8. prosince na zasedání třebíčských zastupitelů oznámíme výsledek koaličních jednání,“ zopakoval krátce před ustavujícím krajským zastupitelstvem.

Pacal je známý svým kladným vztahem ke sportu – v hokeji působil jako rozhodčí, pískal dokonce extraligu, běhá maratony. Rád pracovně cestuje do vzdálených destinací, pověstný je svou snahou přivést čínské turisty a investory do Třebíče. Nyní má ovšem taky jednu kaňku: čeká ho vyšetřování největší městské zakázky posledních let, výběru nového provozovatele městské dopravy. Vyšetřuje ji policie i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Firmu převádí na syna

Další dva nováčci v krajské radě jsou z Havlíčkova Brodu. Majetek a finance bude mít na starosti osmapadesátiletý Josef Pavlík (ANO), dosavadní ředitel odboru kontroly a řízení společnosti Medis z Hradce Králové. Dopravu převezme soukromý projektant, dvaašedesátiletý Jan Hyliš (ČSSD).

Pavlík má ekonomické vzdělání, dřív pracoval mimo jiné jako šéf sekretariátu vrchní státní zástupkyně Renaty Vesecké. A před rokem 1989 byl v KSČ, což nejdřív striktně popřel, pod tíhou důkazů to však v době koaličního vyjednávání před dvěma týdny doznal. Navíc existuje podezření, že byl i v lidových milicích. Patálie ho stála post prvního hejtmanova náměstka, ale do krajské rady ho ANO přece jen vyslalo.

Brodský zastupitel Jan Hyliš má rodinnou projekční firmu BAU-projekt, zabývá se i dopravními stavbami. „Už jsem učinil všechny potřebné kroky k tomu, abych svou firmu převedl na syna. Naučil jsem ho, co bylo potřeba,“ uvedl Hyliš.

V brodském zastupitelstvu patří mezi kritické členy, kteří se často vyjadřují. Pro krajskou radu dřív pracoval v dopravní komisi. „Takže jsem z oboru, vím dobře, o co jde, mám předpoklady mně přidělenou agendu zvládat,“ zdůraznil.

  • Nejčtenější

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zvláštní režim? Monitorovací vůz s kamerami projel místy, kde neměl co dělat

3. května 2024  14:16

Řidiči kamerového auta v Jihlavě kontrolují, jestli ostatní šoféři dodržují pravidla nově...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

3. května 2024  15:41

Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

Fotbalistky Slavie opět ovládly po české lize i pohárovou soutěž

8. května 2024  15:54

Slávistky zkompletovaly čtyři dny po zisku ligového titulu fotbalový double. Stejně jako v sobotu...

Základní umělecké školy pod náporem dětí, láká je výtvarný obor i klavír

8. května 2024  9:10

„Že nám dítě začne brečet, bývá výjimečné,“ usmívá se ředitelka žďárské základní umělecké školy...

Nové žďárské lávky testují první chodci i cyklisté. Tentokrát už oficiálně

7. května 2024  15:53

Obyvatelé Žďáru už mohou využívat nové lávky nad rameny řeky Sázavy pod Bránským rybníkem. Obě byly...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...