Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká očkovací centra otevře Vysočina do neděle, vznikají i menší

  12:07
Očkovací centra se na Vysočině otevřou dřív, než se původně předpokládalo. V Jihlavě, Žďáře nad Sázavou a Třebíči to bude ještě v tomto týdnu. Vedle velkých krajských vznikne i několik dalších vakcinačních center v menších městech. V Třešti a Telči už fungují.
První velkokapacitní vakcinační centrum na Vysočině zahájilo provoz v...

První velkokapacitní vakcinační centrum na Vysočině zahájilo provoz v pelhřimovském kulturním domě Máj. V době stabilního zásobení vakcínou by zde mohlo dávku dostávat až tisíc lidí denně. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Podle původních předpokladů se měla velká vakcinační centra v kraji otevírat až v příštím týdnu. V pondělí 15. března mělo začít sloužit jihlavské v ATX centru (bývalý vědeckotechnický park) v Hruškových Dvorech a o dva dny později ve žďárské sportovní hale.

„Ale nakonec jsme se rozhodli jejich přípravu uspíšit a otevřít je ještě v tomto týdnu,“ informoval krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. „Očekáváme dodávku většího počtu vakcín,“ uvedl jako důvod.

Velkokapacitní centrum v Jihlavě pro až 1 500 zájemců denně zahájí testovací provoz ve čtvrtek. S otevřením žďárského centra se pak počítá v pátek.

„A předpokládáme, že v sobotu zahájíme zkušební provoz očkovacího centra v Třebíči,“ doplnil Novotný. V Třebíči se bude očkovat v kulturním domě Fórum.

Zbylá dvě krajská vakcinační centra už jsou v provozu. V pavilonu onkologie nemocnice v Havlíčkově Brodě se vakcína podává už od poloviny února. Původně mělo sloužit dočasně pro pracovníky zdravotnických zařízení, nakonec z něj kraj za chodu vytváří větší centrum s kapacitou až osmi stovek lidí denně. Tři týdny slouží i centrum v pelhřimovském kulturním domě Máj.

Pro seniory je 20 kilometrů daleko

Jak se však zdá, na Vysočině to nebudou jediná centra, kam se registrovaní zájemci mohou přijít nechat naočkovat. Dvě menší už jsou v provozu v Třešti a Telči. A mít na svém území očkovací centrum s kapacitou třeba jen kolem dvou stovek lidí denně mají zájem i další města.

Jak se registrovat

  • Registrovat k očkování se mohou osoby starší 70 let, všichni zdravotničtí pracovníci a pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení. Registrace se provádí pouze elektronicky, a to na adrese centrálního rezervačního systému registrace.mzcr.cz.
  • Od 1. března se do očkování měli zapojit i praktičtí lékaři. Tento způsob ale na Vysočině dosud vázne, ještě týden po tomto datu neměli praktičtí lékaři vakcínu.

„Patříme mezi ně. Máme tu spoustu seniorů, kteří by se měli nechat očkovat v Havlíčkově Brodě. Ale říkají, že i dvacet kilometrů je pro ně daleko a že si raději počkají, až si budou moci dojít ke svému praktikovi ve svém městě,“ vysvětluje přibyslavský starosta Martin Kamarád.

O vlastním, byť řádově menším očkovacím centru, uvažují i další sídla. Jednání pomalu finišují v Okříškách, zájem má vedle Přibyslavi i třeba Velké Meziříčí. Podle Novotného další města vyčkávají, zda se tato menší centra osvědčí.

Zřídit jakékoliv očkovací centrum, i třeba to sebemenší, však rozhodně není nic snadného. Jeho provoz musí zajišťovat lékař nebo zdravotnické zařízení, musí mít smlouvu s pojišťovnami a musí být schopno zajistit provoz minimálně osm hodin denně po pět dní v týdnu. Zásadní je rovněž IT připojení k centrální registrační databázi, nutné je i vyhovět podmínkám hygieny a sestavit provozní řád.

Například v Třešti stála za zřízením očkovacího centra zdejší poliklinika. Podle dřívějšího vyjádření jejího lékaře a prokuristy Libora Kopuletého trvala administrativní příprava centra zhruba měsíc. Samo si muselo sehnat vybavení, a už to nebylo tak snadné.

V třešťském centru je každý den od pondělí do pátku přítomen jeden lékař, dvě zdravotní sestry a dva administrativní pracovníci. „Domluvili jsme se, že to budeme dělat systémem charity bez nároku na odměnu,“ řekl pro ČTK Kopuletý.

Personál vždy zůstane jen jeden

„Momentálně je to tak padesát na padesát. Domlouváme se s lékařkou, která by si to vzala na starost. Ale je kolem toho vyjednávání jako při stavbě malé atomové elektrárny,“ popisuje s nadsázkou Martin Kamarád. V Přibyslavi rovněž zvažují místo, kde by očkovací centrum mělo být. Nejvíce se mluví o městské sportovní hale.

O vlastním vakcinačním centru začala Přibyslav uvažovat i kvůli dřívějším nejasnostem ohledně očkovacího centra v Brodě. Kraj pro něj dlouho nemohl najít vhodné umístění. Ani nakonec zvolený pavilon onkologie v nemocnici není kvůli nižší kapacitě zcela ideální.

„Objevovaly se zprávy, že v Havlíčkově Brodě může být jakési užší hrdlo, a až skutečně budou vakcíny pro každého, nemusí zdejší očkovací centrum stíhat,“ podotkl Kamarád.

Kraj podle Novotného vznik menších center podporuje. „Pokud se takové aktivity ujme soukromník či obec, rádi je podpoříme, poradíme jim. Je třeba si však uvědomit, co všechno takové centrum musí splnit,“ zůstává opatrnější.

Jako konkurenci velkým krajským centrům menší očkovací místa nevidí. Upozornil ale, že bude muset být na krajská vakcinační centra zajištěna návaznost. A zároveň se oba stupně nesmí prát o zdravotníky. „Je dobré, když bude očkovacích míst víc, ale personál je vždy jen jeden,“ dodává.

První očkovací centrum na Vysočině se v únoru otevřelo v Pelhřimově:

18. února 2021

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. dubna 2024  8:36

Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako...

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. dubna 2024  15:09

Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1...

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

23. dubna 2024  11:24

Na Havlíčkobrodsku začíná ve středu ráno významná uzavírka. Provoz bude přerušen na silnici první...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...