Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kempy na Vysočině zažily sezonu nad očekávání, turisté ale touží po pohodlí

  8:49
Další „covidovou“ letní sezonu mají za sebou kempy na Vysočině. Většina z nich areály ještě nezavírá a očekává další návštěvníky i během září, prázdniny už ale provozovatelé zhodnotit mohou. A jejich závěr je jasný. O kempování je mezi rekreanty velký zájem. Postupem let však mají větší nároky na pohodlí.
Klasických stanů v kempech ubývá, řada návštěvníků vítá spíš pevnou střechu nad hlavou.

Klasických stanů v kempech ubývá, řada návštěvníků vítá spíš pevnou střechu nad hlavou. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Více než po přenocování pod vlastním stanem je aktuálně poptávka hlavně po pobytech v chatkách nebo v jiném pevném zázemí, ideálně i s vlastním sociálním zařízením. Stále také stoupá trend karavanů a nejrůznějších obytných vozidel. To bylo letos znát například v Autokempinku Pilák, jenž se nachází u Pilské nádrže na okraji Žďáru nad Sázavou.

„Máme za sebou skvělou sezonu, obrat se nám zvedl. Nárůst se projevil hlavně u karavanů, těch přijelo odhadem o čtvrtinu více než v předešlých letech. Jinak lidé měli zájem hlavně o chatky. Ale pokud už jsme měli v chatkách plno, což bylo často, brali zavděk i vlastními stany,“ popsala Ladislava Procházková, vedoucí úseku služeb žďárské příspěvkové organizace Sportis, pod kterou kemp spadá.

Třemi desítkami elektrických přípojek pro karavany disponuje kemp Vyskytná, nacházející se na úpatí vrcholu Křemešník na Pelhřimovsku.

„A všechny byly přes léto téměř neustále obsazené. Počet lidí, kteří místo se stanem přijíždějí s obytnými auty, se během posledních zhruba pěti let zvyšuje samozřejmě i u nás,“ potvrdil oblibu „domovů na kolečkách“ i provozovatel kempu Miroslav Jaroš.

Kdyby nepřišel studený závěr srpna, dala by se letošní sezona podle jeho slov zhodnotit velmi kladně. „Takhle byla sice o něco horší než ta loňská, ale pořád v rámci průměru posledních pěti let,“ dodal k tomu Jaroš.

Chatky byly u Řásné vyprodané nepřetržitě

Na nezájem rekreantů si letos nestěžují ani v Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku. Areál, kde ubytování různého typu může najít kolem tří stovek hostů, měl vytížené hlavně chatky a penzion.

„I když byla sezona zkrácená kvůli vládním restrikcím a v červnu nás hodně zasáhla absence školních výletů, nakonec se léto vyvinulo dobře. V červenci a srpnu jsme měli hostů dostatek, chatky byly v podstatě vyprodané,“ zhodnotil jednatel kempu Eduard Jakwerth.

Návštěvníků se stany nebo s „obytňáky“ přijelo sice o něco méně než předešlé roky, ale svoji roli v tom podle Jakwertha mohly sehrát i rekonstrukce silnic v okolí, jež lidem komplikovaly příjezd k rekreačnímu areálu.

Dobrou sezonu má za sebou rovněž Kemp Moře u rybníka Řeka, který se nachází poblíž Krucemburku na Havlíčkobrodsku. I tam provozovatelé potvrzují zvyšující se oblibu ubytování pod pevnou střechou. Zájem tam byl hodně o stylové dřevěné kajuty přímo u vodní plochy, což je tamní alternativa obvyklých chatek.

„Se stany nejezdí tolik lidí jako dříve. Rekreanti už chtějí určitou úroveň pohodlí, stany jsou na ústupu,“ okomentovala za provozovatele Kateřina Zavadilová.

Rezervace má zařízení i na září a dokonce i na první říjnové dny, hosté často do kempu míří i u příležitosti různých víkendových akcí - například když se na Řece konají závody dračích lodí.

Turisté jezdí i na srazy karavanů či škodovek

Sezona s posledními dny letních prázdnin rozhodně neskončila ani v dalších kempech v kraji. „Sezona se postupně natahuje, neomezuje se jenom na léto. Jak se rýsuje podle předpovědi hezký víkend, jako jsou třeba nyní, lidé se začnou hned ozývat,“ popsal Petr Dvořák z kempu Pod Hrází, jenž se rozprostírá přímo u rybníka Velké Dářko na Žďársku.

Občas řady běžných návštěvníků zpestří i nějaká větší akce, jako je například sraz karavanistů, který se má u Dářka konat koncem září.

Ve Vyskytné, kde sezona oficiálně končí v neděli 5. září, se během podzimu ještě zastaví v rámci srazu příznivci škodovek.

Několik akcí se má uskutečnit rovněž v Campu Velkopařezitý. „Na podzim něco nasmlouvané máme, ale je to vše s otazníkem. Vždyť nikdo moc neví, jak se to bude ohledně covidu a restrikcí zase vyvíjet,“ konstatoval Eduard Jakwerth.

Současnou příznivou epidemiologickou situaci využívají ale například také školy. „Je to s podivem, ale na tento podzim máme domluvené i nějaké školní výlety,“ zmínila Ladislava Procházková z autokempu u Pilské nádrže. Dodala, že pro letošní sezonu zainvestovali například do servisu pro cyklisty, kteří patří k velmi častým návštěvníkům kempu - k dispozici tam nyní mají například kolárnu nebo myčku kol. Přibyla rovněž kuchyňka či loděnice.

Na podzim se hosté kempů vyhnou davům

Mnozí lidé navíc přijíždějí do kempů právě na podzim, aby se vyhnuli letním návalům.

Takovou zkušenost má třeba rodina Procházkova z menší obce na Žďársku. Rodiče se dvěma předškolními dětmi letos poprvé cestovali po Česku v upravené dodávce.

„Během dvou našich několikadenních cest se nám opakovaně stalo, že námi vytipované hezké kempy byly úplně přeplněné, a my davy úplně nemusíme. Proto jsme si nechali ještě týden dovolené na druhou půli září a doufáme, že počasí bude ucházející. Prostě budeme místo opalování chodit na výšlapy a místo koupání třeba houbařit,“ dodal Milan Procházka.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...