Pátek 29. května 2020, svátek má Maxmilián, Maxim
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. května 2020 Maxmilián, Maxim

Pěstovat zeleninu na Vysočině? Lidé si zpočátku ťukali na čelo

  9:07aktualizováno  9:07
Před deseti lety se Jiří a Martina Antuškovi odstěhovali z Prahy na venkov a začali s ekologickým pěstováním zeleniny. Zprvu to byla záliba, po pěti letech se ale změnila v pracovní náplň. Nyní pěstují na farmě v Eši 50 druhů zeleniny. Prodávají jí formou bedýnek na farmářských trzích i v Praze.

Martina a Jiří Antuškovi se pustili do podnikání v zemědělství, farmu mají v Eši na Pacovsku. Pěstují desítky druhů zeleniny. Na polích jim dobře rostou například cukety, dýně nebo fazolky. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

On je rodilý Pražák, ona z Ústí nad Labem. Společně přitom dospěli k názoru, že život ve městě není pro ně to pravé.

Před deseti lety se Jiří Antušek se svou ženou Martinou rozhodli, že se i se čtyřmi dětmi odstěhují na venkov, do přírody a na čistý vzduch. Nejprve si našli domek v Ronově nad Doubravou, na úpatí Železných hor. „Mám zemědělskou školu a odmalička mě to táhlo k venkovu a zemědělství,“ vysvětluje osmačtyřicetiletý Jiří.

Fotogalerie

Zeleninu začali zprvu pěstovat jenom pro svou vlastní potřebu. „Pak ale kamarádka dostala nápad, že můžeme našimi přebytky zásobovat kamarády. Po čase chtěli zeleninu i kamarádi kamarádů, a jelikož jsem všechno dělal při práci a narostlo to do tak velkých rozměrů, rozhodli jsme se, že do toho půjdeme naplno a pěstování zeleniny a její prodej bude hlavním zdrojem naší obživy,“ líčí Jiří Antušek s tím, že odvahu do podnikání mu dala především jeho žena Martina, která je profesí masérka.

„Nebyla jsem odvážnější, ale viděla jsem, jak ho to strašně baví. Na jaře vždy hned pookřál a z práce utíkal rovnou na zahrádku. Dodala jsem mu jenom podporu,“ směje se.

Teď je zákazníků akorát. Uživí je to a mají z práce radost

Před pěti lety proto koupili statek v Eši u Pacova na Pelhřimovsku a na 1,5 hektaru půdy začali pěstovat zeleninu a formou bedýnek ji rozvážet svým zákazníkům, které mají nejenom v Praze, ale i na Vysočině - v Pelhřimově a Humpolci - či ve středočeské Vlašimi.

„Zákazníků máme teď tak akorát a víc už bychom ani nechtěli. Chtěl bych podnikání uchovat v rodinných podmínkách. Aby nás to uživilo a zároveň aby to byla pro nás ještě radost,“ je přesvědčený Jiří.

A co na jejich podnikatelský plán říkali lidé z jejich okolí? Ze začátku se prý na ně dívali jako na blázny. „Cože? Pěstovat zeleninu na prodej na Vysočině? V tak drsných klimatických podmínkách?“ divili se.

„Samozřejmě že ideální by bylo mít pozemky v Polabí, ale jejich koupě by byla nad naše finanční možnosti,“ připomíná farmář.

A tak zatímco v polabské nížině sklízejí zeleninu už v dubnu, u Antušků na farmě je to až v červnu. „Pěstování zeleniny v Eši nebyla rozumová záležitost, ale srdeční,“ konstatuje paní Martina.

Žádaná je třeba toskánská kapusta, tuřín i barevná mrkev

Pěstují na padesát druhů zeleniny a doplňkově i bylinky. V jejich nabídce nechybí tradiční kořenová zelenina, dále dýně, cukety, brambory, fazolky, rajčata, papriky, ale žádané u zákazníků jsou i různé speciality - třeba toskánská listová kapusta, znovuobjevený tuřín nebo barevná mrkev.

Jiří sáhne do záhonu a vytrhne z něj tři druhy mrkve, kdy jedna má barvu purpurovou, druhá červenou a poslední je žlutá. „Lidé mají tyto zvláštnosti rádi, poptávají je, a my proto každý rok zkoušíme něco nového. Co se osvědčí, u toho zůstáváme,“ dodává.

Zakládají si na tom, že veškerá zelenina je ekologicky pěstovaná, včetně ručního sklízení i pletí, se kterým pomáhají i děti a aktuálně také jedna brigádnice na výpomoc. Jinak je vše v režii rodiny, a jak tvrdí, na zahradě jsou od rána do večera a trochu si oddechnout mohou až v lednu a únoru.

Od začátku měli jasno v tom, že chtějí zeleninu zdravou. „Nepoužíváme herbicidy, pesticidy ani umělá hnojiva. Škůdce sbíráme ručně a snažíme se to nechat na přírodě, jak si s tím poradí. Vsadili jsme na čistou přírodu a myslím, že jsme udělali dobře. Je to poznat i na chuti,“ tvrdí.

Nejlíp se na farmě u Antušků prý daří bramborám, cuketám, dýním, ale i kapustě a mrkvi. Co na Vysočině naopak nejde, je květák a brokolice. Kvůli zelenině začali chovat i kozy, ovce, kravku a slepice, jejichž hnůj používají na hnojení.

Občas prý přijde krize, kdy se ozvou pochybnosti, zda všechno zvládnou. „Ale pak se tady rozhlédnu, nadechnu se toho čistého vzduchu, vnímám ten klid, přírodu kolem nás a vím, že jsme udělali dobře,“ dodává Martina Antušková.

  • Nejčtenější

Opilí Rusové, rybáři a krutá zima. Cestovatelka brázdila zamrzlou Sibiř

Více než dva roky života už strávila na cestách dvaatřicetiletá Jolana Sedláčková z Jihlavy. Vášnivá cestovatelka,...

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

Pár obcí na Vysočině netuší, že jim stát nakreslil přes katastr rychlovlak

Stát pokračuje v rýsování plánů vysokorychlostní železniční trati přes Vysočinu. V budoucnu má spojit Prahu s Brnem....

Na prohraný soud s učitelkou musí škole potřebné miliony půjčit město

Žďárská základní škola Švermova prohrála hlavní část pracovněprávního sporu s bývalou zaměstnankyní Hanou Humpolíkovou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič se řítil zúžením na D1 stošedesátkou, dvakrát rychleji než směl

Rychlostí vyšší než 160 kilometrů v hodině se ve čtvrtek prohnal kolem policejní hlídky v úseku D1 na Vysočině šofér...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Bystřice buduje terénní vlny pro bikery, rozroste se i síť cyklostezek

Nová pumptracková dráha roste ve sportovně-relaxační zóně Lužánky v Bystřici nad Pernštejnem. Budovaná zvlněná dráha s...

Na terase hejtmanství v Jihlavě jsou úly, včely pomohou zahradám v okolí

Nové „podnájemníky“ má sídlo krajského úřadu v Jihlavě. Ve čtvrtém patře jedné z budov se na terase u oken ředitele...

Muže, který zmizel od nehody, po několika dnech našli. Byl i na pohovoru

Čtyři dny pátrali policisté po mladém muži, jehož auto nalezli havarované bez řidiče. Po výzvách ho ve čtvrtek poznali...

Pár obcí na Vysočině netuší, že jim stát nakreslil přes katastr rychlovlak

Stát pokračuje v rýsování plánů vysokorychlostní železniční trati přes Vysočinu. V budoucnu má spojit Prahu s Brnem....

Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit
Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit

Malé odolné flíčky na sedačce obvykle nikdo neřeší, případně přes ně prostě přehodí deku. Jenže pokud máte doma dítě nebo domácího mazlíčka, nevyhnete se ani pořádným flekům. Jak se jich zbavit?

Najdete na iDNES.cz