Náhodou narazila na knížku o chovu koz. Té představě úplně propadla

  8:20aktualizováno  8:20
Jana Provazníková se před lety rozhodla zcela změnit svůj život. Přestěhovala se na venkov a chová kozy. Původně to byl pouze pokus o útěk z města. Dnes je však z malého domácího chovu v Krasolesí na Pelhřimovsku farma, která každý týden zpracovává 1 500 litrů kozího mléka.

Do Krasolesí jezdila původně Jana Provazníková pouze na dovolenou. Dnes zde žije a stará se o malé hospodářství. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Do Krasolesí u Košetic jsem jezdila od dětství na chalupu. Když se nám narodila první dcera, strávila jsem tam s ­ní celé jaro, léto, pak i podzim a zpátky do města se mi prostě nechtělo,“ vzpomíná farmářka. Její láska k Vysočině a pravidelné návštěvy tohoto kopcovitého kraje ji nakonec přivedly k­ životní výzvě.

Fotogalerie

Rozhodnutí padlo ze dne na den. I náhoda v tomto případě sehrála svou roli. V knihkupectví Janě Provazníkové totiž přistála v ruce publikace, která jí poskytla návod, jak kozy chovat. „Nápadu jsem úplně propadla,“ vzpomíná.

Starost o kozy je rutinní záležitostí. „Jakmile vypravím děti do školy, musím hned obstarat zvířata. Tedy nakrmit, vyčistit a podojit. Nejprve se postarám o drůbež, potom jsou na řadě ovce, nakonec anglonubijské kozy. Vyzvednu děti a zamířím s kozami na pastvu. Když už si myslíte, že si sednete, je čas na večerní dojení,“ líčí koloběh všedního dne Provazníková.

V samotných začátcích si chov ozkoušeli na čtyřech kozách, které byly jakýmsi předvojem jejich dnešního farmaření. V současné době se jejich stádo rozrostlo na čtyřicet kusů. Na otázku, jaká jsou vlastně kozy zvířata, odpověděla majitelka bez zaváhání: „Přátelská a neobvykle zvídavá, která přijdou na zavolání. A všechny mají také svá jména.“

Přítel dělá sýry, děti se zapojí jen někdy

I přes počáteční nezkušenost se Jana Provazníková se svými blízkými snažila beze zbytku zužitkovat kozí mléko. Jak ale postupem času mléka přibývalo, začínalo být jasné, že výrobky rodina sama nespotřebuje a bude je muset začít prodávat.

„Mléko se zpracovává zde v Krasolesí v našem potravinářském provozu. Krom toho z našeho chovu nakupujeme a zpracováváme mléko kravské. Vyrábíme na 15 druhů produktů. Týdně zpracujeme na 1­500 litrů,“ dodává Provazníková.

Letos rodina stávající produkty doplnila o kefír, který jak její členové doufají, bude žádaný. Zavádění novinek ovšem není prioritou farmy. Důraz leží hlavně na profesionalizaci výrobního procesu. „Soustředíme se spíše na udržení a zvyšování kvality produkce při kontrolovaném růstu výroby,“ uzavřela rozhovor a poukázala na fakt, že uměním není vybudovat firmu, ale udržet její prosperitu a stabilitu.

Na farmě pracuje prakticky celá rodina. Rozdělení povinností na takto rozlehlém hospodářství je ostatně přímo nutností. Obstarávání výroby a přímého prodeje sýrů má na starosti partner David Kolman. Oproti tomu mladá farmářka dává přednost udržování zvířat v čistotě a hlídání jejich potřeb. Do rodinného farmaření se sporadicky zapojují i děti.

„Necháváme jim volnou ruku, a když chtějí pomáhat, rozhodně se tomu nebráníme. Ale do práce je nenutíme. Možná to po nás jednou převezmou. Ke zvířatům zatím mají opravdu krásný a vřelý vztah,“ popisuje podnikatelka.

„Dovolenou jsem měla naposledy asi před čtyřmi roky,“ svěřuje se a zároveň dodává, že alespoň partner David s dětmi každý rok na týden někam odcestuje.

Autor:

Nejčtenější

Řidič neměl šanci. Dodávku na D1 částečně slisoval pod zádí kamionu

Na dálnici D1 směrem na Prahu před Velkým Meziříčím se srazilo nákladní auto s...

Na dálnici D1 směrem na Prahu před Velkým Meziříčím se srazila dodávka s kamionem. Řidič vozu po převozu do nemocnice...

Unikátní francouzskou restauraci jsme našli v zapadlém koutě na Vysočině

Rémi Decroix a jeho malé království

Na první pohled totální zapadákov, na druhý magnet pro milovníky dobrého jídla, piva i turistických kuriozit. V Horních...

Na letišti v Havlíčkově Brodě havaroval kluzák. Jeho pilot na místě zemřel

Na letišti v Havlíčkově Brodě havaroval kluzák, jeho pilot nehodu nepřežil....

Na letišti v Havlíčkově Brodě se kolem nedělního poledne zřítilo bezmotorové letadlo. Při jeho pádu utrpěl smrtelná...

Řidič dostal ve vysoké rychlosti na mokru smyk, vůz slisoval pod náklaďák

Na dálnici D1 v noci na úterý havaroval dvaačtyřicetiletý řidič osobního...

Velmi rychlá jízda na mokré vozovce se v noci na úterý stala osudnou řidiči osobního vozu BMW 540. Na dálnici D1 před...

Kouč Říha: Mrzí mě, že někteří mladí se ani neomluvili

Trénink během přípravného kempu adeptů české hokejové reprezentace v Jihlavě....

V minulé sezoně sázel na jádro zkušených, se kterými obrážel turnaje Euro Hockey Tour. A nebál se kritizovat mladé i...

Další z rubriky

Umírající děti mohou dožít doma, hospic dostal dotaci na paliativní péči

Ilustrační snímek

Místo anonymního prostředí nemocnic mohou nevyléčitelně nemocné děti ze Žďárska a Jihlavska dožít doma obklopeny...

Investor mění plány. Jihlavské centrum Aventin bude menší, přibude zeleň

Svah na západním okraji města Jihlavy mezi Hosovem a Horním Kosovem, kde by...

Krajské město Vysočiny trhá svůj vlastní rekord. Zatímco obchodní centrum City Park v Hradební ulici v době své...

Před čtyřmi roky vyhrál MasterChefa, ve svém podniku se tím však nechlubí

Mladý pár Barbora Sokolíčková a Roman Kotlář v Novém Městě na Moravě druhým...

Už déle než rok funguje v jednom z opravených historických domů na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě kavárna...

60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?
60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?

Na 8. srpna připadá mezinárodní den ženského orgasmu! Jak svátek vznikl a proč ženy orgasmus někdy předstírají?

Najdete na iDNES.cz