Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové vedení Chotěboře ukončí spolupráci s architektem, opozice zuří

  10:49
Nové vedení chotěbořské radnice ke konci roku rozváže spolupráci s městským architektem Mikulášem Medlíkem. Funkci v minulém volebním období prosadilo uskupení Pojďme to změnit v čele s tehdejším místostarostou Davidem Šafránkem. Nyní je v opozici a krok nové koalice vnímá kriticky.
Až do přelomu 60. a 70. let minulého století na této ploše býval obecní rybník. Architekt Mikuláš Medlík pracoval na proměně plochy v park, projekt byl však odložen na neurčito.

Až do přelomu 60. a 70. let minulého století na této ploše býval obecní rybník. Architekt Mikuláš Medlík pracoval na proměně plochy v park, projekt byl však odložen na neurčito. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

„Bohužel, zvítězila po volbách varianta, která je spíše pro hledání cestiček zpátky než vpřed. No a jakým jiným krokem se vydat na cestu vzad, než likvidací postu městského architekta,“ štiplavě komentoval Šafránek na facebookovém profilu uskupení Pokračujme v tom společně.

Jedná se o stejné sdružení, které bylo v minulé vládnoucí koalici, pro komunální volby v roce 2022 jen změnilo název. Tvoří ho nezávislí kandidáti a členové TOP 09, Pirátů a STAN, v předchozích volbách mezi nimi byli i Zelení.

Že město spolupráci s architektem ukončuje, potvrdil i před nedávnem zvolený starosta Ondřej Kozub (ODS). „Pozice městského architekta zatím zrušena není, nicméně s panem Medlíkem jsme se dohodli na ukončení spolupráce k 31. prosinci,“ uvedl.

Mikuláš Medlík pro Chotěboř pracoval tři a půl roku, od června 2019. Tehdejší vedení pozici nově ustavilo, Medlík uspěl ve výběrovém řízení. Pro město pracoval na základě smlouvy, nebyl přímo jeho zaměstnancem.

Medlík takový vývoj očekával

„Mrzí mne, že to tak dopadlo, ale musím respektovat výsledky voleb. Zrušení postu městského architekta bylo v programech některých uskupení už před volbami, takže jsem tento vývoj očekával,“ podotkl Medlík. Zdůraznil, že odchází v dobrém a i s novým vedením města měl vztahy korektní.

Šestačtyřicetiletý architekt je chotěbořským rodákem, ve městě strávil dětství. „I když už bydlím jinde, k Chotěboři mám velmi vřelý vztah,“ prozradil. Kromě Chotěboře pracuje na obdobných pozicích i pro jiná města, například Poličku nebo Milovice.

Zřízení pozice městského architekta bylo od samého počátku v Chotěboři vnímáno značně rozporuplně. Velkou podporu mělo v uskupení Pojďme to změnit a mezi liberály, naopak tradičnější a konzervativnější strany a komunální politici to vnímali jako zbytečné vyhazování peněz.

Před třemi roky se dokonce objevily kritické hlasy, že místostarosta Šafránek zřídil post pro svého spolukandidáta. Medlík totiž v roce 2016 jako člen Strany zelených kandidoval v krajských volbách do zastupitelstva Pardubického kraje. Šafránek jakoukoliv kritiku na toto téma rázně odmítal.

O budoucnosti postu se teprve rozhodne

Naopak bývalý místostarosta se výrazně postavil proti nynějšímu ukončení spolupráce s architektem. „Takhle to vypadá, když nepřicházíte s žádnou pozitivní myšlenkou, ale chcete dělat čistky a vše zpolitizovat,“ napsal dále David Šafránek.

Podle starosty Kozuba však zatím není jasné, jak bude s pozicí městského architekta naloženo do budoucna. „Vyhodnotíme jeho dosavadní působení, zda se tento post městu vyplatil. Pak možná zvolíme jinou formu spolupráce, možná už pozici neobnovíme,“ nechává starosta tuto otázku zatím otevřenou.

„Děkujeme za svědomitou, nápaditou a hlavně potřebnou práci pro město,“ rozloučil se s Medlíkem David Šafránek. Podle jeho dřívějšího vyjádření město architekta nutně potřebovalo, protože architektura se v Chotěboři nikdy příliš neřešila. „Byla upozaďována před touhou něco postavit a pořídit,“ řekl.

Jak zmínil, patrné to bylo hlavně na městském mobiliáři, který neměl jednotnou podobu. A to je právě jednou z věcí, kterou se Medlíkovi podařilo částečně napravit. „Myslím, že koncepce městského mobiliáře se docela povedla,“ podotkl sám architekt.

Přeměna bývalého rybníka v park stojí

Vedle toho se za tři a půl roku působení v Chotěboři podílel na úpravách části hřbitova, drobnými nápady přispěl k několika menším projektům, účastnil se výběru architekta, který zpracovával projekt na vybudování nového muzea v budově bývalé pošty.

„Dost času jsem strávil přípravou architektonické soutěže na přeměnu bývalého obecního rybníka v městský park. Mrzí mě, že byl projekt kvůli penězům blokovaným ve Sberbank zastaven, na něj jsem se těšil,“ dodal Mikuláš Medlík.

Chotěboř má přibližně devět tisíc obyvatel. Že takto velká města mají post městského architekta, je výjimečné. Svého vlastního architekta mají na Vysočině pouze větší města jako Jihlava, Třebíč nebo Žďár nad Sázavou. Naopak třeba Havlíčkův Brod žádného nemá.

  • Nejčtenější

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

Rozbitá silnice u Rudíkova bude bezpečnější, zmizí i dva „skokanské můstky“

14. května 2024  8:51

Kraj Vysočina opravuje nejzničenější silnici regionu a současně klíčové napojení Třebíčska na...

Experti začali ve středověkém stříbrném dole u Lesnova odkrývat hrdlo šachty

13. května 2024  16:09

Horničtí specialisté začali s odkrýváním ústí zasypaného středověkého dolu na stříbro v lese u...

Při preventivní akci v Třebíči lékařky odhalily deset zhoubných nádorů kůže

13. května 2024  13:52

Celkem deset zhoubných nádorů kůže a dalších devět závažných problémů odhalily před pár dny lékařky...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...