Ragú z mletého masa se zeleninou a bramborovou krustou
Potřebujeme: 700 g brambor, sůl, 150 ml smetany na vaření, 50 g másla, 2 žloutky, hrst kadeřavé petrželky, 3 menší mrkve, 1 velká kořenová petržel, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rostlinného oleje, 600 g mletého hovězího masa, mletý černý pepř, 150 ml rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 80 g mraženého hrášku, 80 g mražené kukuřice, 100 g cherry rajčat
Postup:
1. Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme doměkka. Vodu slijeme a brambory rozmačkáme pomocí šťouchadla. Poté je vyšleháme s mírně ohřátou smetanou na hladkou kaši.
2. Vmícháme máslo, žloutky a polovinu najemno nakrájené petrželky. Mrkev, petržel, cibuli a česnek oloupeme. Cibuli a česnek pokrájíme najemno. Zbylou zeleninu nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou zeleninu.
3. Pak přidáme mleté maso, sůl a pepř a vše společně ještě chvíli restujeme. Vmícháme rajčatový protlak a krátce povaříme. Do masové směsi přidáme bobkový list, nové koření, hrášek, kukuřici a omytá rajčata nakrájená na kousky.
4. Směs vaříme ještě dalších 10-15 minut a nakonec vmícháme zbylou petrželku. Odstavíme a necháme krátce zchladnout. Hotové ragú přendáme do pečicí formy a rozetřeme na něj připravenou bramborovou kaši. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1782 kJ/426 kcal
Počet porcí/kusů 6