Masové kuličky s kokosovým kari
Na masové kuličky: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, několik snítek koriandru, 500 g mletého masa (vepřové+ hovězí), 1 lžičku hořčice, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, asi 6 lžic strouhanky
Na kokosové kari: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 3 mrkve, 250 g mražených fazolek, asi 3 lžíce oleje, 2 lžíce červené kari pasty, 1 chilli papričku, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, několik snítek koriandru, 1 limetka, sůl
Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Koriandr nasekáme. Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme cibuli, česnek, koriandr, hořčici a vejce. Směs osolíme, opepříme a propracujeme. Zahustíme ji strouhankou.
2. Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama malé kuličky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby. Při 180 °C je pečeme asi 15 minut.
3. Cibuli s česnekem a zázvorem oloupeme a nasekáme nadrobno. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Fazolky necháme rozmrazit.
Propláchneme je a necháme okapat.
4. Ve woku rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem a zázvorem. Přidáme mrkev a restujeme ji, dokud trochu nezměkne. Vmícháme kari pastu a nasekanou chilli papričku a přisypeme fazolky.
5. Do woku přilijeme vývar a kokosové mléko. Vše dle potřeby přisolíme, dochutíme limetkovou šťávou a krátce povaříme. Pak přidáme nasekaný koriandr.
6. Předpečené masové kuličky přidáme do woku a necháme je v kari prohřát. Podáváme s rýží.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2053 kJ/490 kcal
Počet porcí/kusů 4