Boloňské špagety
Suroviny: 1 cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 100 g slaniny, 3 lžíce panenského olivového oleje, 400 g mletého hovězího masa, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml bílého nebo červeného vína, 250 g konzervovaných rajčat, sůl, mletý černý pepř, 2 bobkové listy, špetka oregana, 300 ml masového vývaru, 400 g špaget, 100 g parmazánu
?Postup:
1. Zeleninu očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji. Přisypeme zeleninu a krátce osmažíme. Přidáme mleté maso a protlak a společně pozvolna opečeme.
2. Pak podlijeme vínem, promícháme a dusíme. Jako poslední přidáme rajčata. Směs ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a oregánem. Přilijeme vývar a základ ragú pozvolna dusíme pod pokličkou nejméně jednu hodinu.
3. Špagety uvaříme na skus, scedíme je a lehce promícháme na pánvi s boloňským ragú. Hotové špagety servírujeme posypané nastrouhaným parmazánem.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 3860 kJ/922 kcal
Počet porcí/kusů 4