Salát s hovězím masem v thajském stylu
Suroviny: 1 salát little gem nebo 1/2 římského salátu, ?1 růžový grapefruit, ?1 mrkev, ?1 jarní cibulka, ?1 žlutá paprika, ?1 steak z nízkého roštěnce (nebo palec svíčkové) o váze asi 250 g, ?2 lžíce oleje, ?sů,l ?1 lžíce drceného černého pepře
?Dresink: ?4 lžíce rybí omáčky, ?3 lžíce limetkové šťávy, ?1/2 lžičky krystalového cukru, ?30 g čerstvého zázvoru, ?2 cm stonku citronové trávy, ?1 malá červená cibule, ?2 chillli papričky, ?1 lžička rajského protlaku
Postup:
1. Listy salátu omyjeme a nakrájíme na silné pruhy. Grep oloupeme a z očištěné dužiny vykrájíme po obvodu jednotlivé dílky. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Ty potom nakrájíme na dlouhé nudličky a vložíme do studené vody.
2. Cibulku opláchneme a nakrájíme na jemné nudličky, papriku omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme také na jemné nudličky.
3. Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a poté pečeme z každé strany asi 4 minuty. Osolíme, opepříme a necháme na teplém místě asi 15 minut dojít. Pak ho nakrájíme na tenké plátky.
4. V misce smícháme rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr, šťávu z nastrouhaného zázvoru, velmi jemně nakrájenou citrónovou trávu a cibuli, protlak a pokrájené chilli papričky. Do dresinku namícháme plátky masa a necháme chvíli marinovat.
5. Na talíře rozdělíme pokrájenou zeleninu, dílky grepů, přidáme marinované hovězí plátky a přelijeme zbylým dresinkem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 785 kJ/187 kcal
Počet porcí/kusů 4