Kuře kung-pao
Suroviny: 600 g kuřecích prsou, ?1 vejce, ?sůl, ?1 lžíce solamylu, ?4 chilli papričky, ?1 lžíce rýžového vína, ?2 lžíce sójové omáčky, ?1 lžička cukru, ?2 lžíce oleje, ?100 g pražených arašídů bez slupky, ?1/2 lžičky wej-su (lze nahradit glutamanem sodným), ?proužky papriky na ozdobení
Postup:
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vejce rozklepneme do misky, osolíme a promícháme se škrobem (solamylem) na hustou kašičku, v níž obalíme kousky masa. Necháme je několik minut odležet.
2. Chilli papričky očistíme, odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. V kastrůlku smícháme víno, sójovou omáčku a chilli papričky, ochutíme cukrem a špetkou soli. Zálivku převaříme a odstavíme.
3. Ve větší pánvi (nejlépe ve woku) rozpálíme olej a maso na něm zprudka rychle orestujeme a vidličkou rozdělíme na jednotlivé kousky. Pak přidáme arašídy, po 2 minutách přilijeme připravenou omáčku a povaříme, až omáčka obalí jednotlivé kousky masa. Ochutíme wej-su nebo glutamanem sodným. (Pokud bude na dně omáčka řídká, zakápneme ji špetkou škrobu rozmíchaného ve vodě.) Ozdobíme proužky papriky. Jako příloha je vhodná vařená rýže.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1722 kJ/411 kcal
Počet porcí/kusů 4