Quiche s pórkem a olivami
Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 1 vejce, máslo na vymazání formy ?
Náplň: 1 malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 pórek, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g lučiny, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky česneku, 100 g ementálu, sůl, 4 snítky tymiánu, 80 g černých oliv
?Postup:
1. Mouku promícháme se solí. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a v lednici ho necháme odležet asi 30 minut.
2. Zeleninu očistíme. Papriky nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Vejce vyšleháme se smetanou a lučinou. Vmícháme hořčici, prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný ementál. Náplň dle potřeby dosolíme.
3. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu. Propícháme ho vidličkou a rozlijeme na něj sýrovou náplň.
4. Navrch náplně rozložíme zeleninu, snítky tymiánu a olivy. Koláč vložíme do předehřáté trouby. Při 170 °C ho pečeme asi 50 minut.
Doba přípravy 90 (bez odležení těsta) minut.
1 porce obsahuje 2034 kJ/486 kcal
Počet porcí/kusů 8