Quiche Lorraine
Suroviny: 200 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 140 g másla, 2 šalotky, 180 g libové anglické slaniny (plátky), 4 vejce, 400 ml smetany ke šlehání, mletý černý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, čerstvé bylinky na ozdobu, tuk na vymazání formy
?Postup:
1. Mouku se solí prosijeme na vál, přidáme vejce a 120 g másla pokrájeného na malé kousky. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
2. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm pokrájenou slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku orestujeme šalotku. Vejce vyšleháme se smetanou. Ochutíme je solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Odleželé těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme tenký kulatý plát. 2 menší koláčové formy vymažeme tukem a každou vyložíme plátem těsta. Propícháme je vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut.
4. Na předpečené těsto rozprostřeme šalotku a část slaniny. Zalijeme je smetanovou směsí. Koláče dopékáme při 220 °C asi 20 minut. Pak je ozdobíme zbylou slaninou a ještě je krátce zapečeme. Quiche ozdobíme bylinkami. Podáváme je teplé.
Doba přípravy 70 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 2190 kJ/523 kcal
Počet porcí/kusů 8