Miniquiche s cuketami
Suroviny: 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 100 g másla, 1 malé vejce, 2 lžíce vody, 1 malá lžička soli
?Náplň: 2 menší cukety, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 3 snítky tymiánu, 250 g tučného tvarohu, 100 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra, 3 vejce, 80 ml smetany (12 %), ?80 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, 80 g pecorina, máslo na vymazání formiček
?Postup:
1. Mouku s kypřicím práškem prosijeme do mísy, přidáme kousky změklého másla, vejce, vodu a sůl. Rukou zpracujeme na tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout.
2. Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrájíme čtyři kola podle velikosti forem. Formy lehce vytřeme máslem a vyložíme těstem.
3. Cukety nakrájíme na plátky a česnek nasekáme nadrobno. Cuketu krátce opečeme na olivovém oleji, přimícháme česnek, lístky tymiánu a necháme vychladnout. V míse smícháme tvaroh s bílým sýrem, přidáme vejce, mléko a smetanu. Směs ochutíme solí i pepřem a nakonec do ní vmícháme polovinu nastrouhaného sýra.
4. Část náplně rozdělíme na těsto ve formách. Na ni dáme polovinu opečených cuket a zakryjeme je zbylou náplní. Nahoru rozdělíme zbytek cuket i nastrouhaného sýra. Koláče vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a 15 minut je zapékáme. Poté teplotu snížíme na 175 °C a dopékáme je asi 20 minut dozlatova.
Doba přípravy 80 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 3189 kJ/762 kcal
Počet porcí/kusů 4