Hrachová polévka
Suroviny: 400 g sušeného hrachu, 1000 ml vývaru, 1 mrkev, 1/2 menšího celeru, 1 střední cibule, 1 bobkový list, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce sušené majoránky, 1-2 stroužky česneku, 200 g šunkové klobásy, olej, 1 bageta nebo houska
?Postup:
1. Hrách propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Zkrátí se tím doba vaření a zlepší se jeho stravitelnost. Druhý den hrách zvolna uvaříme do poloměkka. Během vaření hrachem nemícháme, jenom občas potřeseme hrncem. Hrách se tak stejnoměrně provaří.
2. Pak přilijeme vývar, přidáme nakrájenou zeleninu a koření. Vaříme, až hrách i zelenina změknou. Vyndáme bobkový list a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.
3. Klobásu nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji dozlatova. Vložíme ji do polévky a necháme ještě krátce provařit.
4. Bagetu nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na
pánvi dozlatova. Hotovou polévku podáváme s krutony z bagety.
Doba přípravy 60 (bez doby namáčení hrachu) minut.
1 porce obsahuje 2422 kJ/578 kcal
Počet porcí/kusů 4