Doporučujeme

7x Netradiční polévky

Polévky jsou základ, proč neudělat nějakou změnu?

Bramborová polévka s řeřichou

Suroviny:
400 g brambor, 600 ml zeleninového vývaru, 1 vanička řeřichy, 300 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř, 80 g nastrouhaného ementálu



Postup:

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do vroucího zeleninového vývaru a uvaříme doměkka.


2. Brambory odstavíme, necháme mírně vychladnout a přidáme polovinu řeřichy. Vše rozmixujeme.


3. Do rozmixované směsi přilijeme mléko rozšlehané se žloutkem a za stálého míchání přivedeme k varu.


4. Polévku zjemníme máslem, opepříme, osolíme a rozdělíme na talíře. Posypeme ji zbylou řeřichou a najemno nastrouhaným sýrem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 862 kJ/206 kcal

Počet porcí/kusů 4



Polévka s kachním masem a fazolemi

Suroviny: 400 g kachních prsou, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 800 ml vody, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 1 pórek, 3 menší mrkve, 100 g slaniny, 200 g bílých sterilovaných fazolí, 100 g těstovin, hrst hladkolisté petrželky



Postup:

1. Kachní prsa očistíme, osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a maso opečeme ze všech stran. Poté přidáme rajský protlak, krátce orestujeme a podlijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř a zvolna vaříme doměkka.


2. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky a osmahneme ji v pánvi na oleji. Přimícháme k ní pórek a mrkev a směs restujeme asi 5 minut.


3. Zeleninu se slaninou, scezené fazole a těstoviny přidáme do hrnce k masu. Polévku vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku, dochutíme solí a podáváme s nastrouhaným parmazánem.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2036 kJ/486 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Suroviny: 250 g hlívy, 1 větší cibule, 50 g sádla, 1 lžíce sladké papriky, sůl, mletý černý pepř, 1000 ml vývaru, 50 g hladké mouky, 5 stroužků česneku, čerstvá nebo sušená majoránka



?Postup:

1. Houby očistíme a nakrájíme - hlavičky na proužky podobné dršťkám, třeně na drobné kousky. Oloupanou cibuli usekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova.


2. Cibuli poprášíme paprikou a znovu krátce zpěníme. Přidáme nakrájenou hlívu, kterou hned osolíme a opepříme. Promícháme a opékáme, až houby trochu zmenší svůj objem. Pak je zalijeme horkým vývarem a vaříme asi půl hodiny do změknutí.


3. Hladkou mouku rozmícháme ve vodě a přes síto přilijeme k základu polévky. Znovu provaříme. Nakonec přidáme utřený česnek a majoránku a polévku případně ještě dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 910 kJ/217 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Suroviny: 1000 ml kuřecího vývaru, 1 pórek, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, mletý bílý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 200 ml smetany na vaření

?Knedlíčky: 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 10 g másla, 1 kostka droždí (42 g), 1 vejce, 1 lžíce strouhanky (nebo podle potřeby)



?Postup:

1. Nejprve uvaříme knedlíčky: Cibulku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a zpěníme na másle v pánvi. Pak do pánve rozdrobíme droždí a rozmícháme. Přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Tvarujeme knedlíčky, které vaříme ve vroucí vodě asi 5 minut. Vyjmeme je a necháme okapat.


2. Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme ho k varu. Pórek očistíme, opláchneme, nakrájíme na kolečka a uvaříme ve vývaru do poloměkka. V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou přidáme do polévky a dobře rozmícháme.


3. Polévku povaříme asi 10 minut. Ochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a nakonec zjemníme smetanou. Do hotové polévky přidáme drožďové knedlíčky.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1275 kJ/305 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kaldoun

Polévka:
1000 g skeletů a drůbků z kuřete, sůl, 2 mrkve, 1/2 malého celeru, 1 kořenová petržel, 40 g másla, 1 malá cibule, 40 g hladké mouky, 60 g polévkových nudlí, 100 ml smetany, mletý černý pepř, muškátový květ, hrst sekané pažitky ?

Knedlíčky: 1 lžička másla, 1 vejce, 200 g drůbežích jater, dle potřeby strouhanka, sůl, mletý černý pepř, 1 stroužek česneku, špetka majoránky



?Postup:

1. Na knedlíčky utřeme máslo s vejcem. Vmícháme očištěná a namletá játra. Směs zahustíme strouhankou a dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Vytvarujeme z ní malé knedlíčky a vaříme je 5 minut v osolené vodě nebo vývaru.


2. Drůbky očistíme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Chvíli je necháme vařit a sbíráme pěnu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (v celku). Vše uvaříme doměkka.


3. Vývar scedíme a necháme vychladnout. Zeleninu a drůbky nakrájíme na malé kousky. Nudle uvaříme v osolené vodě na skus.


4. Z másla, nadrobno nakrájené cibule a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a rozšleháme. Asi 15 minut ji necháme provařit. Pak do polévky vložíme zeleninu, drůbky a nudle. Zjemníme si smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Nakonec přidáme knedlíčky a pažitku.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 1644 kJ/393 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cibulačka

Suroviny:
600 g cibule, 60 g másla, 1-2 lžíce cukru, 100 ml bílého vína, 1000 ml masového vývaru, několik snítek tymiánu, sůl, mletý černý pepř, 1 bagetu (100 g), 100 g brynzy nebo krémového kozího sýra



?Postup:

1. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak je necháme zesklovatět na másle v hrnci. Vmícháme cukr a necháme ho zkaramelizovat.


2. Když se začne cibule na okrajích zbarvovat dohněda, přilijeme nejprve víno, pak vývar. Přidáme lístečky tymiánu, sůl a pepř. Polévku zvolna vaříme asi 20 minut.


3. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme je sýrem. Rozložíme je na plech a vložíme do trouby. Při 200 °C je pečeme dozlatova. Při servírování jimi každou porci polévky doplníme.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1448 kJ/346 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hrachová polévka

Suroviny:
400 g sušeného hrachu, 1000 ml vývaru, 1 mrkev, 1/2 menšího celeru, 1 střední cibule, 1 bobkový list, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce sušené majoránky, 1-2 stroužky česneku, 200 g šunkové klobásy, olej, 1 bageta nebo houska



?Postup:

1. Hrách propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Zkrátí se tím doba vaření a zlepší se jeho stravitelnost. Druhý den hrách zvolna uvaříme do poloměkka. Během vaření hrachem nemícháme, jenom občas potřeseme hrncem. Hrách se tak stejnoměrně provaří.


2. Pak přilijeme vývar, přidáme nakrájenou zeleninu a koření. Vaříme, až hrách i zelenina změknou. Vyndáme bobkový list a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.


3. Klobásu nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji dozlatova. Vložíme ji do polévky a necháme ještě krátce provařit.


4. Bagetu nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na

pánvi dozlatova. Hotovou polévku podáváme s krutony z bagety.


Doba přípravy 60 (bez doby namáčení hrachu) minut.

1 porce obsahuje 2422 kJ/578 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás