Kaldoun
Polévka: 1000 g skeletů a drůbků z kuřete, sůl, 2 mrkve, 1/2 malého celeru, 1 kořenová petržel, 40 g másla, 1 malá cibule, 40 g hladké mouky, 60 g polévkových nudlí, 100 ml smetany, mletý černý pepř, muškátový květ, hrst sekané pažitky ?
Knedlíčky: 1 lžička másla, 1 vejce, 200 g drůbežích jater, dle potřeby strouhanka, sůl, mletý černý pepř, 1 stroužek česneku, špetka majoránky
?Postup:
1. Na knedlíčky utřeme máslo s vejcem. Vmícháme očištěná a namletá játra. Směs zahustíme strouhankou a dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Vytvarujeme z ní malé knedlíčky a vaříme je 5 minut v osolené vodě nebo vývaru.
2. Drůbky očistíme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Chvíli je necháme vařit a sbíráme pěnu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (v celku). Vše uvaříme doměkka.
3. Vývar scedíme a necháme vychladnout. Zeleninu a drůbky nakrájíme na malé kousky. Nudle uvaříme v osolené vodě na skus.
4. Z másla, nadrobno nakrájené cibule a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a rozšleháme. Asi 15 minut ji necháme provařit. Pak do polévky vložíme zeleninu, drůbky a nudle. Zjemníme si smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Nakonec přidáme knedlíčky a pažitku.
Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 1644 kJ/393 kcal
Počet porcí/kusů 4