Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Suroviny: 1000 ml kuřecího vývaru, 1 pórek, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, mletý bílý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 200 ml smetany na vaření
?Knedlíčky: 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 10 g másla, 1 kostka droždí (42 g), 1 vejce, 1 lžíce strouhanky (nebo podle potřeby)
?Postup:
1. Nejprve uvaříme knedlíčky: Cibulku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a zpěníme na másle v pánvi. Pak do pánve rozdrobíme droždí a rozmícháme. Přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Tvarujeme knedlíčky, které vaříme ve vroucí vodě asi 5 minut. Vyjmeme je a necháme okapat.
2. Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme ho k varu. Pórek očistíme, opláchneme, nakrájíme na kolečka a uvaříme ve vývaru do poloměkka. V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou přidáme do polévky a dobře rozmícháme.
3. Polévku povaříme asi 10 minut. Ochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a nakonec zjemníme smetanou. Do hotové polévky přidáme drožďové knedlíčky.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1275 kJ/305 kcal
Počet porcí/kusů 4