Ravioli plněné špenátem a modrým sýrem
Suroviny: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mouka na podsypání, 1 vejce na potření
?Náplň: 180 g čerstvého špenátu, 100 g nivy
?Omáčka: 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sekaných rajčat z konzervy, sůl, mletý pepř, 1 lžička solamylu, 5 g čerstvé bazalky, parmezán na posypání
?Postup:
1. Mouku, vejce, 2 lžíce oleje a špetku soli dáme do mísy. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie nebo utěrky a necháme alespoň 15 minut odležet.
2. Mezitím očistíme špenát a spaříme ho asi 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak ho scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Nivu nakrájíme na drobné kostičky, špenát nasekáme ostrým nožem nahrubo a vše promícháme.
3. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme sekaná rajčata, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut za občasného promíchání. Pak omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě. Přidáme polovinu nasekané bazalky a odstavíme.
4. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát a rozkrájíme ho na čtverečky 5x5 cm. Polovinu čtverečků poklademe náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Přikryjeme zbylými čtverečky a okraje přitiskneme tupou stanou nože. Pak ravioli vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8-10 minut. Uvařené scedíme a promastíme je olivovým olejem. Přelijeme je rajčatovou omáčkou a posypeme parmezánem. Ozdobíme zbylou bazalkou.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 3104 kJ/741 kcal
Počet porcí/kusů 4