Doporučujeme

6x dokonalá kombinace: těstoviny a špenát

Těstoviny patří mezi oblíbená jídla, která jsou chutná a snadná na přípravu. My pro vás máme několik variant na přípravu těstovin se špenátem.

Fusilli se špenátem a pošírovaným vejce

Suroviny:
400 g krátkých těstovin (např. fusilli), sůl, 500 g listů špenátu, ?1 větší červenou cibuli, 4 stroužky česneku, asi 4 lžíce olivového oleje, mletý černý pepř, 200 ml octa, 4 vejce, 40 g strouhaného parmazánu



Postup:

1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat.


2. Listy špenátu nebo zelí opláchneme, necháme okapat a dle potřeby je natrháme na menší kousky. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka, česnek na plátky.


3. V pánvi rozehřejeme olej a dozlatova na něm orestujeme česnek. Vyjmeme ho a osmahneme cibuli. Přisypeme listy špenátu nebo zelí. Osolíme je, opepříme a za stálého míchání je necháme ovadnout. Pak přisypeme těstoviny a prohřejeme je. Směs odstavíme.


4. V rendlíku přivedeme k varu asi 1 litr vody. Přilijeme do ní ocet a opatrně do ní z misky necháme sklouznout rozklepnuté vejce. Když bílek ztuhne, vejce vyjmeme. Stejně připravíme I zbylá vejce. Společně s parmazánem podáváme k těstovinám.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2083 kJ/498 kcal

Počet porcí/kusů 4



Široké nudle s ořechy a špenátem

Suroviny:
300 g širokých nudlí, 3 lžíce olivového oleje, 100 g jader vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 150 g čerstvého špenátu, 5 listů bazalky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžíce citronové šťávy



?Postup:

1. Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus a necháme je okapat na sítu.


2. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozdrcené ořechy a při střední teplotě je krátce orestujeme. Přidáme pokrájený oloupaný česnek a promícháme. Nakonec přidáme omyté pokrájené listy špenátu a bazalky.


3. Do pánve přidáme nudle, podle chuti přisolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávu. Společně krátce prohřejeme.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2162 kJ/516 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečené cannelloni se špenátem

Suroviny:
300 g cannellonů, sůl, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 300 ml mléka, 1 malá cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, 400 g sekaných rajčat z konzervy, mletý černý pepř, 300 g mraženého sekaného špenátu, 1 žloutek, 250 g ricotty, 100 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, máslo na vymaštění zapékací misky



?Postup:

1. Cannelloni krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme máslo. Přisypeme mouku a osmahneme ji. Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Osolíme ji.


2. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na troše oleje. Přidáme sekaná rajčata. Osolíme je, opepříme a asi 10 minut podusíme.


3. Sekaný špenát rozmrazíme a necháme z něj vykapat přebytečnou tekutinu. Pak ho promícháme se žloutkem, ricottou a troškou parmazánu. Směs dochutíme solí, pepřem a muškátem.


4. Cannelloni naplníme špenátovým krémem. Polovinu jich naskládáme do máslem vymazané zapékací misky a zalijeme je rajčatovou omáčkou. Přidáme zbylé těstoviny. Vše zakryjeme bešamelem a zasypeme zbylým sýrem. Těstoviny zapékáme v troubě při 180 °C asi 40 minut.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 3272 kJ/782 kcal

Počet porcí/kusů 4



Těstovinové mušle plněné špenátovo-sýrovou náplní

Suroviny: 500 g velkých těstovinových mušlí, sůl, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 500 g drcených rajčat, 1 lžíce nasekaného tymiánu, mletý černý pepř, 100 g anglické slaniny, 500 g mraženého listového špenátu, 750 g čerstvého sýra, 40 g parmazánu



?Postup:

1. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody, uvaříme al dente a scedíme.


2. Jednu cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na dvou lžících olivového oleje. Přidáme drcená rajčata a pozvolna vaříme asi 10 minut. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Hotovou omáčku odstavíme.


3. Zbylou cibuli a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme zesklovatět na lžíci oleje. Přidáme rozmražený, vymačkaný a překrájený špenát a čerstvý sýr. Promícháme, krátce provaříme a ochutíme solí a pepřem.


4. Směsí naplníme uvařené mušle. Omáčku nalijeme do zapékací mísy, vložíme naplněné mušle, posypeme je nastrouhaným parmazánem a krátce zapečeme.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 4262 kJ/1018 kcal

Počet porcí/kusů 4



Ravioli plněné špenátem a modrým sýrem

Suroviny:
200 g hladké mouky, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mouka na podsypání, 1 vejce na potření

?Náplň: 180 g čerstvého špenátu, 100 g nivy

?Omáčka: 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sekaných rajčat z konzervy, sůl, mletý pepř, 1 lžička solamylu, 5 g čerstvé bazalky, parmezán na posypání



?Postup:

1. Mouku, vejce, 2 lžíce oleje a špetku soli dáme do mísy. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie nebo utěrky a necháme alespoň 15 minut odležet.


2. Mezitím očistíme špenát a spaříme ho asi 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak ho scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Nivu nakrájíme na drobné kostičky, špenát nasekáme ostrým nožem nahrubo a vše promícháme.


3. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme sekaná rajčata, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut za občasného promíchání. Pak omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě. Přidáme polovinu nasekané bazalky a odstavíme.


4. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát a rozkrájíme ho na čtverečky 5x5 cm. Polovinu čtverečků poklademe náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Přikryjeme zbylými čtverečky a okraje přitiskneme tupou stanou nože. Pak ravioli vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8-10 minut. Uvařené scedíme a promastíme je olivovým olejem. Přelijeme je rajčatovou omáčkou a posypeme parmezánem. Ozdobíme zbylou bazalkou.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 3104 kJ/741 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špenátové noky se šalvějovým máslem

Suroviny:
150 g čerstvého špenátu, 400 g bílého pečiva (z předešlého dne), 2 vejce, špetka muškátového květu, 100 g polohrubé mouky, sůl, 1 snítku šalvěje, 100 g másla, špetka vegety, 200 g pecorina (nebo parmazánu)



?Postup:

1. Čerstvý špenát očistíme, spaříme ve vroucí vodě a hned poté ho propláchneme pod studenou vodou. Necháme dobře okapat a nasekáme najemno.


2. Z pečiva okrájíme kůrku, střídku rozmělníme a dáme do mísy. Přidáme vejce, muškátový květ, mouku se špetkou soli a nasekaný špenát. Vše důkladně promícháme a z hmoty tvarujeme pomocí dvou lžic noky, které vaříme v osolené vodě 8-10 minut. Hotové noky vyjmeme a necháme okapat.


3. Šalvěj opláchneme a lístky nasekáme. V pánvi rozpustíme máslo, smícháme je s vegetou i šalvějí a noky v něm krátce orestujeme. Sýr nastrouháme na hobliny a noky jimi před podáváním ozdobíme.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 3243 kJ/775 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás