Pappardelle s gorgonzolovou omáčkou
Potřebujeme: 400 g řapíkatého celeru (i s listy), 2 lžíce másla, 400 g těstovin pappardelle, sůl, 200 g gorgonzoly, 200 ml 12% smetany, drcený černý pepř, 3 lžíce piniových semínek, 1 hruška
Postup:
1. Celer očistíme, omyjeme, řapíky nakrájíme na tenké plátky a lístky ponecháme na dekoraci. V kastrolu rozehřejeme máslo a na pomalém stupni podusíme plátky celeru po dobu asi 5 minut.
2. K varu přivedeme dostatečné množství osolené vody a těstoviny uvaříme na způsob "al dente" (na skus). Sýr gorgonzola nakrájíme na menší kousky, pár kousků necháme stranou na ozdobu, zbytek přidáme společně se smetanou do pánve k plátkům celeru a krátce povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
3. V pánvi bez tuku dozlatova opražíme piniová semínka. Hrušku omyjeme, rozpůlíme ji, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na plátky.
4. Hotové těstoviny scedíme, rozdělíme na porce, přelijeme je gorgonzolovou omáčkou a ozdobíme kousky hrušky. Navrch nasypeme piniová semínka, zbylé kousky sýra, ozdobíme vše lístky celeru a posypeme drceným pepřem.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 3148 kJ/752 kcal
Počet porcí/kusů 4