Doporučujeme

RECEPTY: Řekněte sýr…

Dnes zapomeňte na smažák a zkuste se sýrem pracovat trochu jinak:


Sýrová polévka se šafránem a dýňovými semínky


Potřebujeme: 2 g šafránu, 50 g ementálu, 100 g mozzarelly, 300 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 200 g taveného sýra, 200 ml bílého vína, 400 ml smetany na vaření, 2 lžíce bramborového škrobu, 4 lžíce dýňových semínek, bylinky na ozdobu, slané tyčky nebo italské grissini



Postup:

1. Šafrán namočíme na 10 minut do 3 lžic studené vody. Ementál nastrouháme najemno, mozzarellu nakrájíme na kostičky, vše dáme do hrnce a přilijeme mléko. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a ochutíme muškátem. Přidáme tavený sýr a vše rozmixujeme.


2. Pak přilijeme víno, smetanu a namočený šafrán. Vše za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Pokud je polévka řídká, zahustíme ji škrobem rozmíchaným v 50 ml vody a ještě krátce povaříme.


3. Mezitím dýňové semínka orestujeme na pánvi bez tuku, až začnou pukat. Hotovou polévku posypeme semínky a ozdobíme bylinkami. Doplníme slanou tyčkou nebo grissinou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2010 kJ/480 kcal

Počet porcí/kusů 4




Hermelín v alobalu


Potřebujeme: 2 lžíce řepkového oleje, 4 hermelíny nebo jiné kulaté sýry s bílou plísní (po 120 g), 2 stroužky česneku, 1 lžička hrubě mletého pepře, 1/4 lžičky chilli, 1 lžička provensálských bylinek, brusinková zavařenina na ozdobení


Na salát: 4 rajčata, 2 papriky, 1 malá červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Připravíme si 4 čtverce alobalu, potřeme je olejem a na každý položíme jeden sýr.


2. Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Česnek dáme do misky a smícháme ho se zbylým olejem, ochutíme pepřem, chilli a provensálskými bylinkami. Touto směsí potřeme povrch sýrů a zabalíme je do alobalu.


3. Zabalené sýry dáme na střední rošt trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme 15 minut.

Mezitím si připravíme salát.


4. Rajčata a papriky zbavené semínek omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, oboje nakrájíme na tenké plátky. V pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm všechnu připravenou zeleninu. Salát rozdělíme do misek, osolíme a opepříme. Podáváme k sýru, který ozdobíme brusinkovou zavařeninou.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2230 kJ/533 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pappardelle s gorgonzolovou omáčkou


Potřebujeme: 400 g řapíkatého celeru (i s listy), 2 lžíce másla, 400 g těstovin pappardelle, sůl, 200 g gorgonzoly, 200 ml 12% smetany, drcený černý pepř, 3 lžíce piniových semínek, 1 hruška



Postup:

1. Celer očistíme, omyjeme, řapíky nakrájíme na tenké plátky a lístky ponecháme na dekoraci. V kastrolu rozehřejeme máslo a na pomalém stupni podusíme plátky celeru po dobu asi 5 minut.


2. K varu přivedeme dostatečné množství osolené vody a těstoviny uvaříme na způsob "al dente" (na skus). Sýr gorgonzola nakrájíme na menší kousky, pár kousků necháme stranou na ozdobu, zbytek přidáme společně se smetanou do pánve k plátkům celeru a krátce povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku dochutíme solí a pepřem.


3. V pánvi bez tuku dozlatova opražíme piniová semínka. Hrušku omyjeme, rozpůlíme ji, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na plátky.


4. Hotové těstoviny scedíme, rozdělíme na porce, přelijeme je gorgonzolovou omáčkou a ozdobíme kousky hrušky. Navrch nasypeme piniová semínka, zbylé kousky sýra, ozdobíme vše lístky celeru a posypeme drceným pepřem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 3148 kJ/752 kcal

Počet porcí/kusů 4




Sýrová roláda


Potřebujeme: 300 g sýra eidam vcelku, 3 vařená vejce, 1 jarní cibulka, 250 g pomazánkového másla, 1 lžička medové hořčice, 1 lžička křenu, sůl, mletý černý pepř, 150 g šunky v plátcích, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 2 lžíce nasekané petrželky



Postup:

1. Sýr dáme do mikroténového sáčku, vložíme na 15 minut do hrnce s vroucí vodou a necháme ho změknout. Měkký sýr vyjmeme ho ze sáčku, položíme ho na nelepivou podložku a přikryjeme potravinářskou fólií. Rychle ho rozválíme na velký, tenký plát, který popřípadě zarovnáme nožem.


2. Vejce oloupeme a nasekáme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Pomazánkové máslo smícháme s vejci, cibulkou, hořčicí a křenem. Podle chuti osolíme a opepříme.


3. Rozválený sýr poklademe šunkou, potřeme vaječnou směsí a posypeme červenou a zelenou paprikou nakrájenou na nudličky.


4. Pomocí podložky stočíme sýr do rolády, zabalíme do fólie a pevně stáhneme, aby roláda držela tvar. Přes noc necháme ztuhnout v chladničce a před podáváním nakrájíme na plátky.


Doba přípravy 40 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 1655 kJ/395 kcal

Počet porcí/kusů 4




Bramborovo-sýrové placičky


Potřebujeme: 500 g vařených brambor, 1 cibuli, 100 g nastrouhaného sýra eidam, 1 lžičku drceného kmínu, 1 snítku petržele a majoránky, sůl, mletý černý pepř, 1-2 lžíce hrubé mouky, máslo na opékání placiček



Postup:

1. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a promícháme s bramborami.


2. K bramborám s cibulí přidáme nastrouhaný sýr, kmín, najemno nasekané bylinky, sůl a pepř a vše promícháme. Směs dle potřeby zahustíme moukou.


3. Z bramborové hmoty vytvoříme malé placičky a na rozehřátém másle na pánvi je opečeme dozlatova. Podáváme je se salátem a ochucenou zakysanou smetanou a zdobíme bylinkami.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1029 kJ/246 kcal

Počet porcí/kusů 4




Sýrový nákyp se šunkou


Potřebujeme: 1 cibule, 80 g másla, 80 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 vejce, 200 g dušené šunky, 100 g čedaru, mletý černý pepř, sůl, 1 lžíce oleje, 50 g parmazánu, bazalka na ozdobení



Postup:

1. Cibuli nasekáme najemno a necháme zesklovatět na rozehřátém másle. Zaprášíme ji hladkou moukou a orestujeme. Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak odstavíme a necháme částečně vychladnout.


2. Do omáčky postupně vmícháme žloutky, pak na malé kostičky nakrájenou šunku, 70 g najemno nastrouhaného čedaru, pepř a sůl. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do sýrové omáčky.


3. Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme nastrouhaným parmazánem. Nalijeme sýrovou směs a posypeme zbývajícím nastrouhaným čedarem.


4. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 30 minut. Sýrový nákyp ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2013 kJ/481 kcal

Počet porcí/kusů 4




Muffiny se sýrem a bylinkami


Potřebujeme: 2 šalotky, 2 lžíce přepuštěného másla, 100 g vlašských ořechů, 200 g nivy, 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl, mletý černý pepř, 250 ml mléka, 2 vejce, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky bazalky, 100 g pancetty (můžeme nahradit anglickou slaninou), olej na vymazání formiček, polohrubá mouka na vysypání formiček



Postup:

1. Šalotku očistíme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a šalotku na něm necháme zesklovatět. Vlašské ořechy usekáme nahrubo a opečeme nasucho na rozpálené pánvi. Nivu nakrájíme na malé kostičky.


2. Mouku dáme do mísy a smícháme s práškem do pečiva, solí a pepřem. Přilijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Pak přidáme nasekaný rozmarýn a bazalku, ořechy, nakrájenou nivu a šalotku i s máslem.


3. Všechny suroviny dobře promícháme. Formičky na muffiny vymažeme olejem a vysypeme polohrubou mouku. Rozdělíme do nich těstíčko a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi na 25 minut.


4. Plátky pancetty opečeme nasucho na pánvi dokřupava. Opečenou slaninu podáváme se sýrovými muffiny.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 3432 kJ/820 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás