Výživáři doporučují sníst týdně alespoň čtyři sta gramů rybího masa. Celé toto množství nemusí tvořit jen čerstvé ryby, počítají se i olejovky, uzenáče a další delikatesy.
Obecně rozšířený názor, že zdravé jsou jen (nebo především) ryby mořské, není opodstatněný. Sladkovodní rybky jsou neméně zdravé a pro tuzemce dokonce vhodnější, protože potraviny z lokálních zdrojů přijímá organismus vždy mnohem lépe.
Důležité omega-3
Hlavním zdravotním benefitem rybího masa je vysoký obsah nenasycených omega-3 mastných kyselin, které významně prospívají srdci a cévám, ale i mozku či metabolismu.
Jestli je jich v té které rybě nepatrně více nebo o trošku méně, nehraje žádnou roli - hlavně jezte vůbec nějaké! Proti většině evropských zemí se jich u nás konzumuje sotva čtvrtinové množství.
Přitom se v České republice vyprodukuje spousta velmi kvalitních sladkovodních ryb, jenže většina jde na vývoz, neboť Češi nad tímto darem své země (nebo spíš vody) ohrnují nos.
Letní obědNa dvě porce potřebujete: 2 pstruhy, 2 svazky čerstvého kopru, 1 citron, 150 g másla, hrst petrželové nati, olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl Příprava: Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru. Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Podávejte s vařenými brambory. Na talíři polijte rybu i brambory rozpuštěným máslem a posypejte čerstvou sekanou petrželovou natí. |
Je pravda, že ryby nejsou nejlacinější, ale v dnešní době, kdy je drahé všechno, bychom se měli naučit více přemýšlet o tom, jestli peníze dáváme za skutečně zdraví prospěšné potraviny a nevyhazujeme je za takové „pochoutky“, jimiž si spíš uškodíme.
Bílkoviny a minerály
Ryby jsou vhodnou součástí jídelníčku nejen kvůli vysokému obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin (a naopak téměř nulovému množství nezdravých tuků) a cenných minerálů, ale i z jiných důvodů.
„Výhodou rybího masa je mimo jiné jeho dobrá stravitelnost, a to díky jednoduché struktuře bílkovin a absenci špatně poživatelných vazivových bílkovin. Žaludek tak opustí už za dvě až tři hodiny po požití. Kuchaři a kuchařky taky ocení jednoduchou a rychlou tepelnou úpravu,“ vysvětluje Martin Urbánek, zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.
Právě to, že jde o lehké jídlo, oceníme zejména v letním období. Pro seniory představují rybí pokrmy dobře kousatelný a stravitelný zdroj bílkovin a minerálů, jejichž nedostatkem často trpí. Vhodné jsou také pro děti či pacienty v rekonvalescenci.
To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu |
Jak ryby nejlépe připravit
- Čerstvé ryby vždy předem omyjte a osušte papírovou utěrkou. Připravujte je spíše rychleji a při nepříliš vysokých teplotách. Krátké pečení nebo podušení úplně postačí. Samozřejmě je to i skvělý tip pro zahradní grilovačky - rozhodně zdravější než krkovička.
- Když rybu doplní zelenina, olivový či řepkový olej, citron a různé osvěžující čerstvé bylinky, jde o skutečně ideální pokrm na léto. K tomu buď nic, nebo celozrnné pečivo, popřípadě vařené brambory.
- Chutné a zdravé jsou však i pomazánky (nejlépe tvarohové) z konzervovaných nebo uzených ryb, pokud možno opět v kombinaci se zeleninou a bylinkami.